fbpx Skip to main content
Какво да видим в Дрезден? Разберете при нас

Какво да видим в Дрезден? Разберете при нас

Ако ви предстои да посетите Дрезден, подгответе се да пътувате в славното минало на Европа и да видите много красиви гледки.

Малко история

Дрезден е стар германски град, който от X до XII век е част от средновековното маркграфство Майсен. От XV век е резиденция на саксонските херцози, а през XIX век е столица на кралство Саксония. Саксите са оценили стратегическото значение на мястото и изграждат около бреговете на река Елба десетки църкви, крепости и дворци.

По време на Втората световна война, градът е подложен на усилени бомбардировки и много културни паметници са разрушени. Голяма част от пищната архитектурата, която виждаме днес, е възстановена впоследствие. По време на студената война градът попада в рамките на Източна Германия (ГДР).

Днес Дрезден е важно културно средище и административен център на германската област Саксония. Намира се само на около 30 километра от северната граница на Германия с Чехия. Населението му е малко над 500 000 души.

Кои забележителности да видим в Дрезден

Дрезден е един от най-впечатляващите барокови градове в Европа. В него могат да се видят забележителни музеи, старинни замъци и духовни храмове. Вижте нашата селекция от топ 5 ключови места, които в никакъв случай да не пропускате при обиколката си:

  1. Frauenkirche (Женската църква)
Frauenkirche (Женската църква)

Това е не просто популярна дрезденска забележителност, а една от най-посещаваните туристически обекти в Германия. Приема се и за една от най-красивите барокови църкви в Европа. Строежът ѝ е завършен през 1743 г.
През Втората световна война Фрауенкирхе е напълно разрушена от бомбардировки. Дълги години не се прави нищо за възстановяването ѝ, но след обединението на Германия, започват строителни и реставрационни работи и църквата е изградена отново. Възстановителните работи продължават между 1994 и 2005 г. В градежа са включени повече от 4000 от оригиналните камъни от старата сграда. На върха на впечатляващия купол е поставен златен кръст, подарен от Великобритания, чийто именни бомби унищожават оригиналната сграда. Кръстът е символичен израз на добра воля и мир.
Със специален асансьор можете да се качите на купола на църквата и да видите града от птичи поглед.

  1. Двореца Цвингер

Дворецът от XVIII век е един от най-забележителните представители на бароковата архитектура в Германия. Впечатляваща е не само сградата, но и интериорът, фонтаните и паркът.
В двореца Цвингер се помещават исторически музей и арт галерия. В Галерията на старите майстори можете да видите дрезденската порцеланова колекция и част от художествената колекция на Дрезден. Тя включва над 750 картини от XV до XVIII век, сред които ренесансови творби на Рафаело, Тициан и др.

  1. Музей Албертинум

Огромната постройка от епохата на Неоренесанса също е музей на изобразителното изкуство, но помещава Галерията на новите майстори. Там ще видите работи на Ван Гог, Лотрек, Моне, Гоя, Дега и др. Скулптурната колекция на музея включва древни произведения от Египет, Гърция, Рим, Източна Азия.

  1. Операта Semper (Земпер)
Операта Semper (Земпер)

Сградата на операта в Дрезден е в стила на зрелия италиански ренесанс. Можете да се присъедините към някоя от туристическите обиколки на тази разкошна сграда или да преживеете празник за всичките си сетива, посещавайки някой от спектаклите на дрезденска опера и балет.

  1. Голямата градина

Прекрасният парк в стил френски барок е създаден през 1676 г., а е отворен за посетители през 1814 г. Там се намират Летният дворец на Дрезден, както и ботаническа градина и зоопаркът. Ботаническата градина е дом на над 10 000 представители на флората, оформящи географско околосветско пътешествие в растителния свят. Зоопаркът в Дрезден пък е най-старият в Германия, където можете да видите над 1500 животни от всички континенти.

Скромният ни списък далеч не включва всички туристически обекти, които заслужават да се видят в Дрезден. Ако времето ви го позволява, посетете също замъка-резиденция и вижте оръжейната палата. Разгледайте двореца Морицбург. Изкачете се до скалите Бастай и прекосете каменния мост, изграден там през 1851 г. Минете и през коридора Кънстхоф, където тръбите правят музика, когато вали. Не забравяйте да направете снимки на живописната река Елба от терасата Брюл. И най-вече: усетете ритъма на живия живот в града!

Следете блога на Rual-travel за още интересни идеи за приключения по целия свят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.