fbpx Skip to main content
Какво трябва да видим в Атина? Разберете тук

Какво трябва да видим в Атина? Разберете тук

Гърция е топ дестинацията за българските туристи. Ако и вие планирате пътуване до там и сте се насочили конкретно към столицата Атина, възползвайте се от нашия кратък пътеводител. Ще ви разкажем за обектите, които задължително трябва да видите.

Легендата

Легендата гласи, че имало спор между Атина Палада и Посейдон (бога на морето), на кой от тях да бъде наименуван градът. Всеки от двамата опитал да спечели благоволението на жителите. Посейдон им дал извор със солена вода, а Атина – маслиновото дърво. Хората избрали втория подарък – символа на мира и благоденствието – и оттогава богинята се приема за пазителка на града.

Малко информация

Модерният столичен град с население около 4 милиона души е успял да запази магията на древността. Богатото културно наследство разказва за хилядолетната история на Атина. Смята се, че е основана през 7-то хилядолетие преди Христа.

Климатът е средиземноморски с продължително горещо и сухо лято и кратка мека зима с малко валежи.

Какво да видите в Атина

Една от многото хубави страни на Атина е, че повечето забележителности са на близко пешеходно разстояние една от друга. За да не ви се изплъзне някоя от тях и да видите колкото може повече неща, ви съветваме да ползвате карта на града.

Акропол

Акрополът в Атина

Името му означава „горен град“ и представлява комплекс от забележителности, разположени на един от хълмовете в Атина. През туристическия сезон можете да обходите всички обекти на Акропола срещу входна такса от 20 евро за възрастен и 10 евро за ученици. От ноември до март билетите са на половин цена. Сред впечатляващите места, които ще видите там, са:

  1. Партенонът

Древният храм е проектиран от скулптура Фидий. Издигнат е в чест на покровителката на града – в знак на благодарност за победата на атиняни над персите в битката при Маратон. Някога в Партенона се съхранявали безценни съкровища, включително огромната статуя на Атина от слонова кост и злато.

  1. Агората

Това е бил централният площад на древния град и именно той се приема за люлката на днешната демокрация. Някога на атинската Агора гражданите са се събирали и са обсъждали всички въпроси, които изискват колективно решение: политиката, културата, законите, строежите. Тук речи са държали древни философи като Сократ.

  1. Храма на Хефест

Той е най-добре запазеното древно светилище. Това се дължи на факта, че през VII век е превърнат в църква.

  1. Храмът на Зевс
Храмът на Зевс

Няма как да видите храма в пълния му някогашен блясък, тъй като от него са останали само 15 колони с височина 17 метра. За мащабите му обаче говори фактът, че светилището на върховния бог е строено в продължение на 7 века и е завършено едва през 132 г. от Новата ера. Именно в храма е била поставена и прочутата статуя на Зевс – едно от седемте чудеса на света.

  1. Музеят на Акропола

Просторният музей е съвременна постройка в подножието на хълма, която е събрала безкрайно интересни древни богатства. Там можете да видите около 4000 артефакта, включително най-голямата колекция от древногръцки скулптури.

Хълмът на музите

След като обходите Акропола, не пропускайте да се качите и на съседния на него хълм. Легендата гласи, че е обитаван от деветте музи, а на върха му ще видите мавзолея на римския сенатор Филопап. Хълмът представлява приятен парк със зелени алеи, а от най-високата му точка се разкрива най-живописната гледка към древния град, откъдето можете да направите впечатляващи снимки.

Археологическият музей

Археологическият музей в Атина

Освободете си достатъчно време, за да разгледате над 30-те зали, в които са подредени ценни колекции. Древните ценности са от различни периоди: неолита, античността. Ще видите скулптури от Древен Египет, както и съвременни произведения.

Монастираки

Това е малко кварталче в центъра на Атина, където ще откриете всевъзможни сувенири. Върху скромната площ на Монастираки някак се събират антиквариати, занаятчийски работилници, магазинчета за дрехи и какво ли още не.

Изброените тук места са само част от впечатляващото наследство на Атина. В града обаче има още много, което си заслужава да се види, да се усети, а и да се опита.

Следвайте блога на Rual-travel за още интересни съвети за вълнуващи пътешествия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.