fbpx Skip to main content
Кападокия – уникална от историческа, културна и природна гледна точка

Кападокия – уникална от историческа, културна и природна гледна точка


Кападокия (на латински: Cappadocia, на гръцки: Καππαδοκία, на персийски Katpadukya – „Земя на красивите коне“) е историческа област в Мала Азия, намираща се между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Халис. Името, използвано главно в християнските хроники, се използва и до днес в концепцията на международния туризъм за рuегион с изключителни природни забележителности и уникално историческо и културно наследство. Най-ранната поява на името Кападокия датира от VI век п.р. не., когато е споменато в записките на двама ахаменидски крале – Дарий I и Ксеркс, като част от Персийската империя. В тези записки се използва името Katpatuka, което се предполага, че означава „Земя на красивите коне”. Някои други източници твърдят, че името има лувийски произход и означава „Ниска земя”.

Goreme before sunrise
Ранна утрин над град Гьореме

Кападокия се намира в централната част на Анатолия, в сърцето на днешна Турция, и представлява високо плато (над 1000 м.), което е пронизано от вулканични възвишения, най-високото от които е Ерджиес дагъ с височина 3916 м. Границите на историческата местност Кападокия са доста неясни, особено на запад. На юг Тавърските планини формират границата със Силиция и разделят Кападокия от Средиземно море. На запад и югозапад Кападокия граничи с историческата област Ликия, а на северозапад с областта Галатия. Източната граница на Кападокия е река Ефрат, преди реката да завие на югоизток и да поеме през Месопотамия и Арменските възвишения. Това затваря една територия простираща се на около 400 км. от изток на запад и 250 км. от север на юг. Климатът е изразено континентален със сухо и горещо лято и студена и снежна зима. Дъждовете са рядкост и почвата е суха и безплодна.

rose valley
Розовата долина

Едно от най-интерсните места за посещение в областта са подземните градове Деринкьою, Каймаклъ, Газемир и Озканак, използвани за убежище от ранните християни, когато християнството все още е било извън закона. Тези подземни градове имат изключително добре изградена защитна мрежа от различни капани, включваща огромни скални блокове за блокиране на входовете и прикрити в стените и таваните амбразури от където защитниците на града са обстрелвали нападателите си. Кападокия е изключително популярна от туристическа гледна точка, защото притежава уникален геологически, исторически и културен облик. Разположена е на територията на градовете Невшехир, който е и най-големият в областта, Юргюп, Аванос, Гюлшехир, Каймъклъ. През местността преминава и най-дългата река в Турция – Къзълърмак, чието име в превод означава Червената река.

Rock dwellings
Скални жилища

Тук величествената си красота разкриват забележителности като Вълшебните комини, Скалният замък, Подземният град, Долината на гълъбите, Долината “Зелве”, скалите, чиято форма наподобява семейство, възвишението Учисар, панорамата край град Гьореме. Други атракции, особено популярни сред туристите са полетите с балони и трекинг екскурзиите, организирани в долината Илхара, Манастирската долина, Юргюп и Гьореме.

Cross section of underground city
Схема на подземния град

Изключително красивите седиментни скални образувания, получили се след вулканични изригвания преди около 3 милиона години по време на късния Плеистоцен, са запазена марка на областта, придаващи й облик сякаш е от друг свят. Заради уникалната си топография, Кападокия е използвана за декор на някои големи научно-фантастични филмови продукции сред които френско-италианската продукция „Йор, ловецът от бъдещето”, „Поток”, „Призрачен ездач” и др.

Cappadocia in winter
Пейзажът е еднакво красив, както през лятото, така и през зимата
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.