fbpx Skip to main content
Хипи кварталът Християния в Копенхаген – живей така, че да не пречиш на другия

Хипи кварталът Християния в Копенхаген – живей така, че да не пречиш на другия

Възможно ли е в днешния свят да има място, където хората да бъдат оставени да живеят така, както искат –  според собствените си правила и закони? Оказва се, че да и доказателство за това е съществуването на хипи квартала Християния (или Кристияния) в самия център на Копенхаген. Християния (Christiania) e безспорно сред най-любопитните места в Дания, изключително интересно, но не и сред най-гостоприемните за туристите.Но какво представлява този така интересен район на Копенхаген? Назовават го като неофициална държава в държавата, имащ полулегален статут и частична незвисимост. Към този квартал има само два входа, на които лежат големи скали, нееднократно отстранявани от властите, но после отново поставяни от жителите. Обитателите на квартала съблюдават собствени закони, независими от официалните закони на Дания. Сред тях са забрани за каране на автомобили в квартала, кражби, тежки наркотици, насилие и огнестрелно оръжие. Разбира се, в квартала по главната улица Пушер (Pusher street), се търгуват леки наркотици. Тези от вас, които искат да навлязат в тази част на Копенхаген, трябва само да избягват по-късните часове и в никакъв случай да не фотографират. Тези иначе мирни обитатели стават особено агресивни пред светкавиците на фотоапаратите.

Историята на Християния започва през 70-те години – годините на Ролинг стоунс, Джими Хендрикс, време на протести, на хипи движения, на революции в модата. В самия център на града, на 5 минути от сградата на парламента се намират изоставени казарми. През 1971 г. група хипита решава, че трябва да засели тази бивша военна територия и така започва животът на Християния. В началото всички смятали, че това е временно убежище на аутсайдери, но след многобройните опити на полицията да изгони обитателите на Християния със сила, проблемът се превръща в политически. Правителствата се сменят, а заедно с тях и отношението към „свободния град”. Едно от първите споразумения е следното: хората ще стопанисват Християния, а тя официално ще бъде обявена за „социален експеримент”.


Конфликтът между държавата и „града” се задълбочава, когато в Дания, и естествено веднага в Християния, се появяват наркотиците. Намесата на полицията става все по-брутална, защото дрогата й дава основание за това. Християния е обвинена като източник на поквара и виновник за всички злини не само в Дания, но и в цяла Скандинавия. От друга страна, правителството си дава сметка, че ако изхвърли тези хора, повечето от тях ще бъдат безработни и бездомни, и то ще трябва да поеме отговорността за тях. През цялото това време обитателите на Християния все повече се привързват към новия си дом, първите им деца вече са се родили, създали са си навици за живот в комуната. На всяка полицейска акция се отвръща с концерти и мирни шествия. Общественото мнение започва да се отнася със симпатия към идеята да съществува място, в което хората да бъдат оставени на мира и да живеят така, както искат. След години на преговори, дебати и стълкновения, днес между Християния и официалната власт съществува джентълменско споразумение – полицията няма да стъпва в оградената територия, но всички зад нея ще спазват „обществения ред”.

На пръв поглед в Християния можеш да правиш всичко. Вторият поглед обаче разкрива нещо различно: отговорността да живееш на подобно място всъщност е много по-голяма, защото съществува безкомпромисен закон – живей така, че да не пречиш на другия. Не всеки може да се настани в Християния. Преди това трябва премине интервю с представители на общността. Никой не се интересува защо искаш да живееш там – дали искаш да пушиш марихуана необезпокоявано или да водиш природно целесъобразен живот. Преценява се само дали си в състояние да спазваш правилата на комуната. Представата, че това е обиталище на хипита, аутсайдери и безнадеждни наркомани, е напълно погрешна. Ако отидете в Християния, ще се убедите, че там тече напълно нормален живот. Има поща, детски градини, театър, заведения, магазини, басейни, работилници, бръснарници, редакция на местния вестник. Има много интересни и различни къщи като форма и цвят,  украсени по уникален начин, а местата за хранене изобилстват. Запазената марка на Християния са велосипедите които се изработват ръчно. Да караш колело, направено в Християния, е мечта за всеки, който има отношение към вещите. Известни са и работилниците за изработване и поправка на камини.

Докато се разхождате из Християния, можете да усетите странното съжителство между фриволен живот и строга дисциплина, между старомодно и екстравагантно, алтернативно и традиционно. Въпреки очарованието на Християния, не оставайте там след залез слънце. Може да се почувствате малко некомфортно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.