fbpx Skip to main content
Керкира – завладяващата столица на Корфу

Керкира – завладяващата столица на Корфу

Лятото е синоним на Гърция! Днес ви пренасяме на остров Корфу и прекрасната му и интересна столица Керкира. Ако ви се иска да я посетите – ние сме насреща. Предлагаме интругуващи пътувания до Корфу.

Прекрасно запазеният град Керкира е обект от световното наследство на ЮНЕСКО и в него се преплитат ренесанс, барок и класицизъм, които оформят облика на дворци, крепости и административни сгради.

Керкира
Керкира

Централният площад “Спианада” е най-големият площад на Балканите и е заобиколен от забележителни архитектурни сгради от ХІХ век. На площада са издигнати статуи на личности, свързани с историята на града.

Площад "Спианада"
Площад “Спианада”

В северната част на “Спианада” се намира дворецът „Свети Михаил и Свети Георги“, построен по време на британската окупация.

Дворец "Св. Михаил и Св. Георги"
Дворец “Св. Михаил и Св. Георги”

Част от площада е заета от игрище за крикет, останало от британското присъствие на острова.

"Спианада" - игрище за крикет
“Спианада” – игрище за крикет

Едни от забележителностите на Керкира са двете масивни укрепления – Старата крепост от ХV век и Новата крепост, съответно Палео Фроурио и Нео Фроурио.

Старата крепост е изградена от византийците в средата на ХІІ век, само сто години преди венецианците да започнат работа по новата цитадела.

Старата крепост и Новата крепост
Старата крепост и Новата крепост

Любимо място за разходка на местната аристокрация е “Листон”, оформена с аркади улица във френски стил с венециански фенери. Тук може да усетите романтиката на характерните аркади, да се насладите на чаша ароматно кафе, а бистрата и ресторантите са се превърнали в една от най-оживените части на Корфу.

Улица "Листон"
Улица “Листон”

Недалеч от Листон се издига църквата „Агиос Спиридон“, чийто меден купол доминира над града.

Църква "Агиос Спиридон"
Църква “Агиос Спиридон”

Във вътрешността може да се види сребърният ковчег на светеца, покровител на града, Спиридон.

Сребърният ковчег на Св. Спиридон
Сребърният ковчег на Св. Спиридон

Тленните останки на Св. Спиридон се пренасят четири пъти в годината по улиците на града по време на специални шествия. Те се провеждат на Цветница, в събота след Цветница, на 11-ти август, както и в първата неделя на м.ноември. Всеки един от тези дни се свързва с избавление на града, което се счита за дело на светеца – два пъти от чума през ХVІІ в., от глад през ХVІ  в. и от турците през ХVІІІ век.

"Агиос Спиридон"
“Агиос Спиридон”

В Керкира има няколко интересни музея – Музеят на азиатското изкуство (в двореца „Св. Михаил и Св. Георги“), Археологическият музей, Византийският музей, в който се съхранява колекция от икони и църковни предмети от ХV до ХІХ век и Музеят на Дионисиос Соломос (национален поет на Гърция, живял и творил на остров Корфу).

Музей на азиатското изкуство
Музей на азиатското изкуство

Археологическият музей впечатлява с масивен експонат – 17-метров фронтон с горгона, изкопан от дорийски храм на Артемида в Палеополи, на юг от Керкира. Творението е оградено от пантери и митични бойни сцени. В музея се съхраняват и  фрагменти от неолитни оръжия, както и монети и съдове от периода, когато островът е бил колония на античния Коринт.

Археологически музей
Археологически музей

В столицата на Корфу човек не може да скучае. Тук интересните мероприятия се провеждат целогодишно – концерти, кулинарни фестивали, религиозни празненства, както и едно от най-пищните Великденски тържества в Гърция. Елате да опознаем Корфу заедно!

1 мнение за “Керкира – завладяващата столица на Корфу

  1. Невероятно място. Бях там преди около 4 години. Посетихме го на връщане от Италия. Тъй като бяхме затворена група решихме спонтанно да си удължим екскурзията с още един ден и така се натоварихме на ферибота от Игуменица за Керкира. Изкарахме няколко часа там. Нямахме твърде много време за размотаване, но дори и тези няколко часа бяха даостатъчни, за да разбера, че искам отново да се върна там. Много приятна атмосфера, много красиви гледки. Направи ми впечатление, че беше много чисто. Горещо препоръчвам тази дестинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.