fbpx Skip to main content
Китайската Нова година – великото преселение на народите

Китайската Нова година – великото преселение на народите

През 2017 година Китайската Нова година e годината на Петела и се пада в събота – 28.01. Според китайския календар годината е 4714-4715 г.

Това е най-дългият и най-важният празник в Китай. Някои хора излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие (Пролетният фестивал).

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. Дванайсет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко едно от животните, които го почели. После нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер.

За християнския свят датите на китайските празници са били винаги загадка. Въпреки че китайският календар не използва непрекъснато номерирани години, извън Китай годината вече често се номерира.

Китайската Нова година има голямо влияние върху новогодишните тържества на географските си съседи, както и култури, с които китайците си взаимодействат – тайванци, корейци, монголци, а също и с Непал, Бутан, Виетнам, а преди това и с Япония.

Китайската Нова година не е само един ден – Лунната нова година (Ниан), продължава 15 дни.

Празникът е една от малкото възможности китайците, които работят далеч от своите родни места, да се видят с роднини и близки. Те са готови на всичко само и само да ги видят – да се возят с дни в претъпкани автобуси и влакове, или да вървят пеш. Броят на пътуванията може да надхвърли 3 млрд., което представлява най-голямата миграция на хора в света.

През първия ден на Новата година не се разрешава къпането, чистенето на къщата и прането на дрехи. Не бива да се изхвърля и боклука, за да не си изхвърлим добрия късмет. Вторият ден е посветен на срещи с близки и далечни роднини, а на третия ден такива срещи трябва да се избягват, защото скандалите започват!

По време на празненствата китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет и злите духове.

Фойерверките се подготвят в съответствие с древните обичаи.

Не е нужно обаче да ходите чак до Китай, за да посрещнете по китайски Новата година. В някои от най-космополитните градове, в Чайнатаун, тържествата по настъпването на новата година са не по-малко пищни в сравнение с тези в Китай.

В Париж има няколко китайски квартала, най-големите, от които са в 13ти район и в квартал Белвил. Там ще откриете най-добрата азиатска кухня.

Тържествата по случай настъпването на китайската Нова година, са едно от любимите и най-посещавани събития във френската столица. По улиците на южен Париж има цветни шествия, танцьори, актьори, дракони и риби в най-различни нюанси и огромни знамена с китайски символи.

Най-големите празненства в света, по случай китайската Нова година извън Китай, се провеждат в Лондон на площад Трафалгар.

Включват танци, карнавал и шумни, цветни фойерверки. Чайнатаун в Лондон се намира в Сохо.

Почувствайте китайската Нова година и в Европа с нашите предложения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.