fbpx Skip to main content
Кулата Белем в Лисабон

Кулата Белем в Лисабон

Кулата Белем е построена, за да служи за врата от морето към Лисабон, но също така и като неразделна част от отбранителната система, която пазила делтата на р. Тахо и манастира Херонимос. Тази отбранителна система бива замислена от крал Жоао ІІ (1455 – 1495). Именно Жоао ІІ дава идеята да се построи кула на брега на р. Тахо, в квартала Белем, като част от по-голяма отбранителна крепост. Кралят обаче умира и проектът е замразен. Кулата бива построена при следващия крал, Мануел І.

belem33
Кулата Белем

Архитектът Франсиско де Аруда прави нов дизайн на защитната кула и през 1515 г започва стротелството близо до пристанището на Белем, отправна точка за повечето португалски мореплаватели по времето на Великите географски открития. Кулата е завършена през 1521 г, само за шест години. По онова време е била известна с името Торе де Сао Висенте (Кулата на Свети Висенте), тъй като кралят я поставя под закрилата на светеца – закрилник на Лисабон.

Елегантната кула е проектирана в новия архитектурен стил Мануелин (по името на крал Мануел І) и до днес тя е считана за един от най-представителните паметници на този стил. Това е португалски вариант на високия готически стил, но с по-пищни декорации и с орнаменти на морска тематика. Стилът отразява самочувствието и богатството на Португалия по време на Великите географски открития, когато мореплавателите основават отвъдморските колонии на страната, откриват нови маршрути за търговско корабоплаване и донасят в Лисабон несметни богатства от Индия и други далечни страни.

Belem9.jpg
Кулата Белем

Предвид че е крепост, кулата има учудващо богат екстериор, с красиво изваяни балкони  и чудесни варовикови орнаменти, показател за благоденствието на Португалия по време на царуването на Мануел I.

От архитектурна гледна точка кулата Белем би могла да бъде разделена на две части – бастионът, който има форма на неправилен шестоъгълник и четириетажната кула, която се издига в северната част на бастиона.

Belem5
Кулата Белем

Основата на кулата е шестостенна и на всеки от ъглите има кули в мавърски стил. Там е била разположена цяла батарея от оръдия. Подземието по-късно е използвано като затвор. На терасата над мазето има статуя на Св. Богородица с Младенеца, която е закрилница на мореплавателите.

Balem10
Св. Богородица с Младенеца

На горните етажи е бил оръжейният арсенал и спалните помещения. Предизвикващи най-голям интерес са кралските покои на втория етаж, представляващи италианска лоджия с изваяни колони и няколко балкона със сложна дърворезба.

Belem6.jpg
Кралските покои

Над помещенията  има още една тераса, от която се открива прекрасна гледка към Белем и река Тахо. Първоначално кулата Белем е напълно заобиколена от вода, но, с течение на времето, нивото на река Тахо спада и мястото се обезводнява. Днес до кулата за посетителите има лесно достъпна пътека от брега на реката.

Belem3
Кулата Белем
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.