fbpx Skip to main content
Лаго ди Гарда – омагьосаното езеро

Лаго ди Гарда – омагьосаното езеро

Лаго ди Гарда е едно от най-красивите езера в подножието на Алпите. На територията на Италия това е най-голямото езеро. Разположено е на половината път между Венеция и Милано. Простира се на площ от 370 кв.км, дължината му е 52 км, а максималната му ширина е около 17-18 км. Най-голямата дълбочина е 346 м., което го нарежда на второ място след езерото Комо. Мнозина оприличават формата му на бутилка, обърната с широката си част на юг.

Лаго ди Гарда
Лаго ди Гарда

По цялата крайбрежна ивица са накичени редица живописни градчета.

Лаго ди Гарда

Гарда, кръстник на езерото, е китно градче, което пази спомените от венецианското владичество – Palazzo dei Capitani del Lago (Дворецът на капитаните на езерото) и Palazzo Fregozzo (Дворецът Фрегозо)  от ХV в. Цялата крайбрежна улица е окичена с наниз от венециански къщи.

Град Гарда
Град Гарда

Сирмионе е градче, разположено в южната част на езерото, на върха на полуостров Сирмионе, който представлява една тясна и дълга ивичка земя. Историята му е дълга. Датира още от І в. пр. хр., което предполага голям брой архитектурни и културни забележителности от древността. На това място римляните построяват два замъка, две пристанища и гигантска вила, която се превръща в емблема на града.

Сирмионе
Сирмионе

Грото ди Катул (Пещерата на Катул) е най-старата патрицианска римска вила открита в Северна Италия. Има и музей, където могат да се видят интересни археологически находки. Тя свидетелства за богатството и лукса в онези дни.

Пещерата Катул
Пещерата Катул

Други забележителности в града са замъкът Скалигер (ХІІІ в.), църквата Сан Пиетро ин Мавино с фрески от ХІІ-ХVІ в., праисторическото селище Лагуна Векия, което е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Местоположението на Сирмионе е причина за голямото военно-стратегическо значение на замъка Скалигер.

Първоначално той възниква като малка крепост през ХІІ век, а впоследствие се превръща в истински средновековен замък. Днес е реставриран и от там се открива великолепна панорамна гледка към града и езерото.

Замъкът Скалигер
Замъкът Скалигер

Освен замъка и римската вила има две красиви средновековни църкви, запазени и до днес. „Санта Мария Маджоре“ (Santa Maria Maggiore) е построена на малък хълм в източната част на полуострова и тук са съхранени стенописи от ХV в. В северната част се намира църквата „Св. Петър“ (San Petro), в която има фрески и стенописи от ХІІ в.

Санта Мария Маджоре
Санта Мария Маджоре

Освен с историческите си забележителности Сирмионе е прочут с термалните си извори. С високото си минерално съдържание и подходяща температура, те са чудесно решение, както за здравето, така и за приятна отмора.

Неслучайно наричат Сирмионе СПА-центърът на Италия.

 

Сирмионе СПА
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.