fbpx Skip to main content
Лаго ди Гарда – любимо място на пътешествениците още от римско време

Лаго ди Гарда – любимо място на пътешествениците още от римско време

Във всеки туристически гид за Италия, който отворите, ще намерите препоръка да посетите трите най-известни италиански алпийски езера – Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре. Тези езера с ледников произход, тесни и дълги, се радват на изключително мек климат, а бреговете им са обрасли с буйна растителност. Сините води, отразяващи околните планински върхове, представляват хармонична и незабравима гледка, привличат артисти и пътешественици от цял свят. Чарът на тези езера, наричани често „ломбардски” се дължи на редуването на алпийски и средиземноморски пейзажи, на многобройните изключителни вили, накацали по бреговете им, на цветята, които цъфтят безспир, независимо от сезона, на малките пристанища с рибарски лодки, в които може да се хапне чудесна прясна риба. Въпреки че са наблизо едно до друго, всяко едно от трите езера има своите особености. В тази кратка статия ще разгледаме Лаго ди Гарда и интересните забележителности около него.

Езерото Гарда
Езерото Гарда

В периода 1850-1914 г. се строят вили, паркове, луксозни хотели, елегантни курорти, които днес са най-характерната черта на областта на езерата. Тези прекрасни вили се характеризират с eклектичен стил: неогръцки, неокласически стил и пр. Всички те имат една обща черта – хармония между къщата, градината и езерото, в което се отразява целият ансамбъл. Днес областта на италианските езера продължава да привлича туристите с прекрасните си пейзажи, растителност и с неповторимото си очарование.

Лаго ди Гарда е най-голямото езеро в Италия и едно от най-хармоничните, въпреки разнообразните му аспекти: нисък и равен бряг, оформен от наносите в южната му част; стръмен бряг от западната страна; планинската верига Монте Балдо се издига от източната му страна. Доломитите оформят от север преграда, спираща ветровете, на което се дължи мекият климат по бреговете на езерото, извоювало през Античността името Ил Бенако – „Благотворното езеро” на този воден басейн, който винаги е имал важно стратегическо и търговско значение за областта. През вековете няколко от могъщите градове-републики от областта са си разделяли влиянието върху Лаго ди Гарда. От артистична гледка точка, без съмнение най-благотворно е влиянието на Венецианската република (владяла областта в периода XV – XVIII век) в областта на архитектурата и изобразителното изкуство.

Летуващи в района на езерото Гарда
Летуващи в района на езерото Гарда

Още от Римската епоха бреговете на Лаго ди Гарда са били място за отдих и почивка и днес все още туристите могат да намерят тук многобройни живописни градчета, предлагащи отдих, комфорт и добра кухня. Поради мекия климат  тук се отглеждат средиземноморски растения като маслини, дори и лимони, което е забележителен феномен, като се има пред вид, че става въпрос за 46 градуса северна ширина.

езерото Гарда
езерото Гарда

Гарда e китно градче (селце), кръстник на езерото, пази спомени за венецианското владичество – Palazzo dei Capitani del Lago (Дворецът на капитаните на езерото) и Palazzo Fregoso (Дворецът Фрегозо) – XV век. Цялата крайбрежна улица на градчето е украсена с наниз от венециански къщи.

Градчето Гарда, на брега на езерото Гарда
Градчето Гарда, на брега на езерото Гарда

Сирмионе е градче, разположено на върха на полуострова на Сирмионе, който представлява една тясна и дълга ивичка земя, устремена навътре в езерото. Този курортен град е известен още от началото на XX век като реномиран балнеоцентър (има минерална вода), където успешно се лекуват възпаления на дихателната система. Магическо място, омайвало през вековете римляни, готи, авари, веронци и венецианци. Всички те били покорени от фееричния чар на Сирмионе. Тук е идвал да си почива римският поет Катула, както и Цезар; ломбардите основават тук манастир през VIII век, а Данте е идвал тук да търси вдъхновение. Римляните построяват на това място два замъка, две пристанища и гигантска вила, която се издигала на скалата и чийто силует се очертавал на фона на езерото. Днес могат да се видят останки от тази вила, която принадлежала на Катула (Catullo) – римски поет, живял през I век пр.н.е.

Сирмионе, езерото Гарда
Сирмионе, езерото Гарда
Полуостров Сирмионе от птичи поглед
Полуостров Сирмионе от птичи поглед

0 мнения за “Лаго ди Гарда – любимо място на пътешествениците още от римско време

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.