fbpx Skip to main content
Лувърът – бащата на европейските музеи

Лувърът – бащата на европейските музеи

Най-големият и най-старият музей – така ли е?

Дали това е най-големият музей в света? Не съвсем. Ермитажът в Санкт Петербург е малко по-голям по площ. Както и Националният музей на Китай, където обаче е изложено само местно изкуство.

Дали това е най-старият музей? Не съвсем. В Рим папите са основали Капитолийските музеи, отворени за широката публика в далечната 1734 г. А Ватиканските музеи отварят врати още преди Революцията.

Най-богатият музей

Дали това е най-богатият музей ? Без съмнение. Лувърът е музеят, който най-често „дава назаем“ от своите богатства. Трябва да се признае, че разполага с достатъчно богатства: 560 000 творби, от които само 38 000 са изложени.

Лувърът – вдъхновение за другите музеи

Освен всичко друго Лувърът е вдъхновил създаването на почти всички свои съперници. По времето на Наполеон той се превръща в единственият музей, излагащ изкуство от всички краища на света: творби от колекциите на френските крале, както и такива, които са били отвличани от други държави или купувани на безценица от императора през дългите му години на победни походи.

Бащата на европейските музеи

И този баща има своя невероятен чар – той е красив, той е голям, той е стар и, освен всичко това е в Париж! Лувърът е въплъщение на Франция, той е част от нейната идентичност.

HW-rooms-in-louvre-blog-1-1024x645

След 1989 г. и откриването на Голямата пирамида, той е и най-посещаваният музей в света. Само Метрополитън мюзиъм в Ню Йорк, Ватиканските музеи, Ермитажът и Гети в Лос Анджелис се доближават до посещаемостта и престижа на най-известния френски музей.

Лувърът в цифри:

  • 7 000 000 посетители през 2016 година, 15% намаление спрямо 2015 година
  • 2220 служители
  • 70 000 000 евро приходи
  • 230 000 000 евро годишен бюджет, половината се харчи за заплати
  • 15 500 000 евро бюджет за придобиване на нови творби за 2015 г., (от които 6 000 000 евро идват от музея, а 9 500 000 евро са от дарители)
  • 683 творби, придобити от 2013 г. насам, 8, от които са национални съкровища.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.