fbpx Skip to main content
Микена – люлка на гръцката цивилизация

Микена – люлка на гръцката цивилизация

Микена е била столицата на легендарното за гръцката история Микенско царство.

056_grecia_micenas

Днес Микена е археологическо селище в Гърция, което се намира на около 90 км. югозападно от Атина и на североизток от Пелопонес. Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, заместваща критско-минойската. Микенската цивилизация е положила основите на класическата гръцка култура и е определила насоките на нейното развитие.

MicenePortaLeoniMura

Акрополът или „високият град“ е създаден през ХV в пр.Хр. и е с триъгълна форма. На преден план вляво е главният вход, т.нар Лъвска врата, с мощните крепостни стени. Над нея има два лъва, символи на богинята, защитничка на града. Акрополът и  околните стени са изградени в „циклопски стил“. Според легендата, строежите са дело на циклопи поради големите размери на каменните блокове, от които са изградени.

Лъвската врата
Лъвската врата

Най-интересна в Микена си остава предполагаемата гробница на крал Агамемнон. Тя се намира точно до цитаделата – внушителна каменна постройка с височина почти 15 метра.

Гробницата на крал Агамемнон
Гробницата на крал Агамемнон

Микена е открита от археолога Хайнрих Шлиман през 1866 г. При разкопките са намерени огромни количества злато, фрагменти от глинени съдове от времето на неолита и останки от старата бронзова епоха.

gold in the tombs

От средата на бронзовата епоха са датирани първите открити гробове и погребални шахти. Шахтовите гробници са 6 на брой и са построени от добре издялани каменни блокове, подредени в концентрични редове, които се събират в най-високата си точка.

Шахтова гробница
Шахтова гробница

В царските гробници са открити предмети на лукса от ХVІ в.пр.Хр., както съдове за пиене, бижута, оръжия и златни и сребърни маски, с които вероятно са покривали лицата на погребаните.

Маската на Агамемнон
Маската на Агамемнон

Социално-икономическият живот в Микена е бил подчинен на войната. Изобилието и разкошът се дължали на плячкосване по време на война и пиратство. Всичко това води до доминацията на Микена над целия Егейски свят.

Засиленият интерес на посетителите обаче се дължи и на една друга причина – това е мястото, където започва легендарна и епична война в името на една жена – Хубавата Елена.

Микена е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно-историческо наследство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.