fbpx Skip to main content
Модерна слънчева електроцентрала в Дубай

Модерна слънчева електроцентрала в Дубай

В Дубай през лятото температурите често достигат 400 и консумацията на електрическа енергия  на глава от населението е една от най-високите в света.

dubai-overview

За да задоволят търсенето, властите в Дубай строят насред пустинята, на около 50 км от столицата, в соларния парк на Мохамед бен Рашид Ал –Мактум, най-голямата електроцентрала в света.

solar station in a sunny day

Първата фаза на строежа започва със строежа през 2013 г. със създаването на соларния парк, който има капацитет 13 MW. Той непрекъснато се разраства и днес има площ, равна на тази на 285 футболни игрища, като през 2017 г. ще произвежда 200 MW. Това е енергия, с която могат да бъдат задоволени 20 000 семейства. По-нататъшното разрастване на парка предвижда през 2020 г. той да произвежда мощност от 1000 MW, а през 2030 г. – 5000 MW.

natural2x

За сравнение, най-мощната слънчева електроцентрала в момента, която се намира в Айвънпах, Калифорния, произвежда около 377 MW.

Айвънпах, Калифорния
Айвънпах, Калифорния

В центъра на дубайската централа ще има кула, която ще позволява да се складира енергия. Благодарение на термодинамичния цикъл и на концентрацията на слънчевите лъчи на едно и също място, горещината ще бъде трансформирана в електричество. Цената на електрическата енергия ще бъде абсолютно приемлива: миналата година тя беше около 48 евро за MWh.

oslar-power

Когато проектът бъде завършен, вредните емисии въглероден двуокис ще бъдат намалени с 6,5 млн. тона годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.