fbpx Skip to main content
Монако се разширява – навлиза в Средиземно море

Монако се разширява – навлиза в Средиземно море

Княжество Монако е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа, разположена между Франция и Средиземно море и втората най-малка страна в света след Ватикана.

Monaco---Overview---Aerial-xlarge

Най-гъсто населената държава на земята

С населението си от 32 000 души, които живеят на площ от около 2 кв. км и брегова ивица – 4 км, това е най-гъсто населената държава на земята. Столицата е Монако, а най-големият град Монте Карло. Начело на държавата стои княз Албер ІІ.

Монте Карло
Монте Карло

По данни на управлението по туризъм ръстът на туристическия поток в княжеството през 2016 г. се е увеличил с 4 000 и е бил 890 000 туристи.

В Монако на практика вече няма свободни терени, старите сгради се разрушават, за да се строят по-високи като небостъргача „Одеон“, който се издига на 170 метра височина и има 49 етажа.

Небосктъргач "Одеон"
Небосктъргач “Одеон”

Навлизане в Средиземно море

Княжеството планира да увеличи територията си с 6 хектара, „открадвайки ги“ от Средиземно море. Според Гийом Роз, председател на управлението по туризъм, ще бъде реализиран проект по пресушаване на крайбрежната зона, която се явява около 3 % от общата площ на княжеството. По думите на Роз на допълнителната територия ще бъдат построени нови луксозни апартаменти и градина, която ще промени облика на Монте Карло при изглед от морето.

monaco-xlarge (1)

Предвижда се краят на строителството да завърши до 2025 година. В новия еко квартал ще има жилищни сгради, офиси, вътрешно пристанище, парк и крайбрежна улица. Приоритет ще бъде даден на пешеходните зони и обществени места, а за превозните средства ще бъдат наложени специални изисквания за околната среда.

monaco3_1

Задачата на малката държава, обявила търг за проекта, никак не е лесна. Първият етап предвижда изграждането на огромна подводна плоча на дълбочина от 20 метра на стойност 1 милиард евро, която би трябвало да бъде извършена изцяло през 2024 г.

Княжеският дворец на Монако обяви, че е наета френска компания, която да изследва и осъществи разширението. Всички планове и изследвания на новия квартал ще отнемат близо година и половина.

Monaco-beach-view-1024x680

Княз Албер ІІ заявява следното: „Ще обръщам изключително голямо внимание проектът да спазва нормите за опазване на околната среда, както по време на изграждането, така и при ползването на новосъздадените площи“.

Принц Албер ІІ
Княз Албер ІІ

В края на 2008 г. властите се отказаха от плановете си за разширяване с 12 хектара заради протести на еколози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.