fbpx Skip to main content
„На моста на Авиньон всички танцуват в кръг“

„На моста на Авиньон всички танцуват в кръг“

Навярно всички, които посещават френския град Авиньон, си спомнят и припяват закачливата  детска песничка „Сюр льо пон д‘Авиньон (Sur le pont d’Avignon) или „На моста на Авиньон“. Тази песничка, разказваща за красиви дами и господа, които танцуват заедно в кръг, се превръща в един от символите на Авиньон, а самият мост  – в една от най-посещаваните забележителности в цялата област Прованс.

Мостът, мaкар и изненадващо, носи не толкова популярното име Сен-Бенезе или Saint Benezet. Легендата разказва, че за построяването на моста в началото на XII век се крие един пророчески сън. Тогава младо овчарче – именно Бенезе – дочул в съня си мистериозен глас, който му наредил да отиде в Авиньон и да построи мост над река Рона. Така и станало – ръководено от един небесен ангел, овчарчето стигнало до френския град. Първоначално жителите на града не били склонни да повярват на думите му. За да им докаже божията намеса в своята мисия, Бенезе преместил един огромен камък край Рона, който иначе не можели да помръднат и 30 силни мъже. Поставил го на брега и казал, че този камък е първото дарение за моста. Така с чудо започва историята на прочутия мост. След смъртта си Бенезе бил обявен за светец и бил погребан в специално направен върху моста параклис от местните лодкари.

авиньон

Мостът е построен между 1171 и 1185 година, като първоначално е дълъг 900 метра, има 22 арки и свързва двата бряга на река Рона. Считан е за един от най-дългите мостове през Средновековието. Той единствен е свързвал Средиземно море и Лион, който е важен търговски център през Средновековието.  Последват няколко наводнения и мостът е многократно реставриран, като разрушените му каменни арки са заменени с нестабилни дървени конструкции. През 1668 г. голямо наводнение помита значителна част от контрукцията на моста и той е окончателно изведен от употреба. В следващите векове никой не се погрижва за него и в крайна сметка днес можете да го видите с едва четири от първоначалните двадесет и две красиви каменни арки.

За всички обаче тази старинна каменна конструкция е любопитна със спомена за танците и забавите на младите. На моста ще научите, че танците са се случвали не върху моста, а на остовчето … под моста. Но няма как да оспорваме текста на песента, а започваме да си представяме точно, както се пее в песничката, как на  моста Авиньон „всички танцуват в кръг… хубавите господа правят така и пак така“ , имитирайки  покана за танц, а „хубавите госпожици правят така и пак така“, сгъвайки коляно в красив реверанс. Един безкраен празник оживява пред нас…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.