fbpx Skip to main content
Старият мост над Неретва – символ на Херцеговина

Старият мост над Неретва – символ на Херцеговина

През 1452 г. дубровнишки търговци за първи път споменават град Мостар по повод проблеми, възникнали при тяхната търговия в региона. В този момент в града има не повече от двадесетина къщи от двете страни на река Неретва. През 1468 г. турците завладяват този регион.

Balkans 707

През 1557 г. започва изграждането на нов мост, известен в наши дни като Стари мост. Строежът му е поръчан от султан Сюлейман Великолепни, за да замени дървения мост, който не можел да обслужва нуждите на търговията и разрастващия се град. Мостът е завършен през лятото на 1566 г. от Мимар Хайредин, един от учениците на Мимар Синан – най-известният архитект в Османската империя, чието дело са и джамията „Баня баши“, както и църквата „Св. Седмочисленици“ в градинката на ъгъла на ул. Граф Игнатиев“ и ул. „Цар Шишман“ в София.

big_e3d5747d71de0cf759ca3639373014889effb7db@2x

И до днес Стария мост е един от най–разпознаваемите символи на града и цялата област Херцеговина. Дължината му е 29 метра, а височината – 21 метра. От двете страни на моста се издигат кулите „Халебия“ – от североизток и „Тара“ от югозапад, наречени „мостари” – пазители на моста. Формата на арката е неправилна и идва от редица проблеми и трудности, които е трябвало да бъдат преодолени по време на строежа.

herzogovina

След завършването на Стари мост, той е отличен, като този с най-широка арка в света, която е била изумителна за онова време. Стари мост остава непокътнат в продължение на 427 години до 9 ноември 1993 година. На тази дата, в разгара на войната между босненските сърби срещу съюзените хървати и босненски мюсюлмани, по моста са изстреляни повече от 60 снаряда – главно от хърватските части, заради стратегическото му значение. Местните жители с тъга определят акта като опит за заличаване на историческата памет. Подписването на Дейтънското споразумение от ноемри 1995 г. слага край на тази братоубийствена война.

През 1998 г., с помощта на ЮНЕСКО и дарения от Хърватска, Италия и Турция, започват плановете за реконструкцията на моста в някогашния му автентичен вид. Немалка част от камъните, използвани за реконструкцията, са от оригиналния мост, извадени от водите на река Неретва.

Mostar.original.17102

Възстановеният мост е открит на тъжествена церемония на 23 юли 2004 г. и днес множеството туристи отново могат да достигнат по излъсканите до блясък камъни до върха на арката и да се огледат в тюркоазените води на река Неретва.

Всяка година в разгара на лятото – края на юли и началото на август – тук се провежда традиционната годишна надпревара по гмуркане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.