fbpx Skip to main content
Музеят Васа в Стокхолм – мавзолеят на един платноход

Музеят Васа в Стокхолм – мавзолеят на един платноход

Тук ще разкажем историята на най-посещавания музей на Скандинавския полуостров – музеят Васа и на неговия единствен експонат – корабът Васа.

Vasamuseet_2008

Шведският крал Густав II Адолф – Северният лъв, както го наричали, бил решен да запази наскоро отвоюваната автономия на Швеция от датската корона и да овладее контрола над Балтийско море. Той се нуждаел от силен флот и поръчал построяването на четири бойни платнохода през 1625 г. Строителството на корабите се извършвало под командването на майстора дърводелец Хенрик Хибертсон, в корабостроителницата в Скепсгарден, където в продължение на две години и половина царяло изключително оживление, за да се изработи най-големият военен кораб в Швеция.

В един летен следобед на 1628 г., най-красивият кораб от флота на Густав II Адолф вдига котва за своето първо плаване. Минути след като напуска кея, разположен под балконите на кралския дворец, корабът се накланя силно и, само за двадесет минути, потъва пред смаяните погледи на събралата се да аплодира тълпа. В продължение на 333 години той остава погребан в калта на Стокхолмското пристанище, до деня, в който Андерс Францен, с помощта на най-проста сонда и с голямо усърдие, успява да изясни точната позиция на потъналия платноход. Така започва операцията по спасяването на кораба „Васа”, която предизвиква интерес в целия свят и завършва успешно. Това се случва през 1961 г.

6553013583_855b048928_b

Защо потъва  корабът „Васа”?  Специалистите смятат, че потъването се дължи на лошо балансиране на тежестите по кораба, поради поставянето, в последния момент, на второ артилерийско отделение, което изместило центъра на тежестта на кораба и го направило изключително нестъбилен.

Слабата соленост на водите в пристанището на Стокхолм, както и дебелият слой глинеста кал, който се намира там, обясняват прекрасното състояние, в което се намира дъбовата дървения на кораба. След приключването на деликатната операция по изваждане на кораба, започва дългият процес по съхраняването му.

6553016303_8becc0cdb2_b

Днес корабът „Васа” се издига величествено в специално построения за него музей. Галерии и коридори, разположени на различни нива, позволяват на посетителите да наблюдават от различни ъгли кораба и да се убедят в прекрасното му състояние. Платноходът има дължина 69 м и височина от кила до края на мачтата – 53 м. За построяването му са използвани 8 558 железни болта и 20 000 дървени щипки. Общата площ на платната му е 1 275 кв. м. и можел да качи 145 човека екипаж, 300 войника и 64 оръдия. 700 дървени скулптури и орнаменти украсяват кораба, които са дело на чужденци, сред които е известно името на Мартен Редмер.

6553008053_cb699b19ae_o

Скулптурната украса, състояща се от фигури на диваци, войници, римски императори, хералдически животни, са характерни за архитектурния стил, който процъфтява през XVII век. Двата най-ценни детайла от украсата на кораба са шведският кралски герб и лъвската фигура, държаща пшеничен кълн (на шведски “vasen”), символизиращ династията Васа.

dsc_0634

Около кораба има изложба, илюстрираща спасяването на кораба, запазването на неговата „коруба”, пропита с вода, майсторите, работили по спасяването, техните инструменти, както и представяща морските битки по времето на династията Васа и корабостроителницата в Скепсгарден през 1627 г. Прожектира се 25-минутен филм, който дава едно добро начало на визитата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.