fbpx Skip to main content
Музея на разбитите сърца в Загреб

Музея на разбитите сърца в Загреб

Замисляли ли сте се какво става с всички онези предмети, символизиращи нашите чувства, след като любовта си отиде? Какво става с плюшеното мече, подарено за Свети Валентин, със сватбената рокля от вече провален брак, с любовните писма, които сме писали? Всичко това и още много интересни предмети можете да видите в единствения по рода си Музей на разбитите сърца в Загреб (Museum of Broken Relationships). Eдин необичаен музей на загубената любов.

Фасадата на “Музея на разбитите сърца”

Вещите, изложени тук, разкриват всички етапи на любовта и раздялата, през които хората преминават. До всеки експонат има писмени обяснения, разказващи за страст, ревност, болка и искрени чувства. Тези спомени са събрани от целия свят и всеки може да остави предмет и разкаже на листче своята история. Това представлява една необичайна форма на терапия за разбитите сърца, тъй като след като напуснат музея, дарителите си тръгват облекчени и навярно вече затворили страница от своя живот. Измежду най-интересните предмети, които можете да видите в музея, са брадва от Берлин, с която са разбити всички мебели в къщата, в която бившитe влюбени живеели: „Колкото повече стаята се изпълваше с разбити мебели, толкова по-добре се чувствах”, пише на бележката до брадвата. Градинското джудже, прелетяло над колата, карана от арогантен и безсърдечен съпруг: “То падна на асфалта и си разби лицето. Това бе един дълъг скок, който ознаменува края на една любов”, пише на бележка от Словения. На популярност се радва една протеза, принадлежала на инвалид от войната в Хърватска, който е имал връзка със социална работничка: “Протезата  издържа по-дълго от нашата любов. Тя беше направена от по-здрав материал”, гласи надписът под нея. В тази необичайна експозиция ще видите ютия, с която е бил изгладен сватбен панталон, огледало, счупено в пристъп на ревност, жартиери, до които стои надпис: “Никога не ги сложих. Връзката ни можеше да трае повече, ако го бях сторила”.

MuseumBro
Единият от експонатите на музея

Самият музей е продукт на една раздяла. Когато скулптурът Дражен Грубишич и филмовият продуцент Олинка Вистица се разделили, те били затруднени с това какво да правят с всичките вещи, които са си разменили по време на четиригодишната си връзка. Не искали да зачеркнат  чувствата си завинаги, а да ги запазят, като изложат тези вещи на показ. Концепцията на авторите на идеята за музея е, че хората преживяват едно своеобразно пречистване, дарявайки предмети, свързани с провалената им връзка. Една ритуална раздяла.

Изложбата определено е и поетична, пречистваща и забавна. Човешки истории, превърнати в изкуство в един универсален музей, защото ние всички сме били със разбити сърца… поне веднъж.

sarditkovci

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.