fbpx Skip to main content
Най-древният изгубен континент открит под остров Мавриций

Най-древният изгубен континент открит под остров Мавриций

Остров Мавриций – екзотична и сравнително непозната за нас дестинация, която, както ще се убедите от снимките по-надолу, изглежда като късче от Рая. Нетърпеливи сме да пътуваме дотам – научете повече за Мавриций и елате с нас – предлагаме неустоими екскурзии.

Геолози откриха останки и доказателства за древен изгубен континент, потопен от милиарди години в югозападната част на Индийския океан под остров Мавриций. Остров Мавриций се намира на около 2 хил.км от южното крайбрежие на Африка.

Остров Мавриций отгоре
Остров Мавриций отгоре

Новооткритите кристали от скалните повърхности на Мавриций, които са били покрити с лава по  време на вулканични изригвания на острова, са на възраст над 3 млрд. години, докато всички скали наоколо са на не повече от 9 млн. години.

Истинско райско кътче
Истинско райско кътче

По мнението на учени от университета Витватерсранд в Йоханесбург кристалите са от древен мегаконтинент. Според хипотези става дума за изгубения континент Гондвана, който се е намирал на мястото на днешния Индийски океан. Впоследствие той се е разцепил и е сформирал континентите Африка, Южна Америка, Антарктика, Индия и Австралия.

Островът е романтична дестинация за влюбените
Островът е романтична дестинация за влюбените

Професор Люис Ашвал от университета Витватерсранд твърди, че древният контитент, който днес е под водата, се е формирал веднага след началото на тектоничните процеси в земните ядра, т.е. това е един от най-древните континенти съществували някога на земята.

Интересно съчетание между скали и море
Интересно съчетание между скали и море

До този момент миниатюрните кристали циркони са единствените открити доказателства аз древния континент. Цирконите се образуват основно от гранитите на древните континенти. Самият факт, че кристалите са от циркон –често срещан скъпоценен камък, който може да бъде, както безцветен, така и жълт, червен, син,  кафяв и зелен подсказва на изследователите, че това което виждат в ръцете си не е дошло от океана.

Цветовете на Мавриций наистина изпълват окото
Цветовете на Мавриций наистина изпълват окото

Остров Мавриций е открит през 1507 г. от португалски мореплаватели, като никога преди това не е бил населен с хора. Днес той включва множество малки островчета – всичките с вулканичен произход.

Не ви се вярва, че този тюркоазен цвят е истински, нали?
Не ви се вярва, че този тюркоазен цвят е истински, нали?

Теорията за мегаконтинентите  не е нова. Учените дори предполагат, че в бъдеще е възможно днес съществуващите континенти на земята да се обединят и да образуват суперконтинент, наречен Пангея Ултима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.