fbpx Skip to main content
Най-луксозният влак в света

Най-луксозният влак в света

Вагони с акажу и скъп порцелан на масите… На борда на „Гордостта на Африка“ човек може да прекоси Южна Африка сред един декор, достоен за кралица Виктория.

Вагон с акажу
Вагон с акажу

Пътниците потеглят на едно епично пътуване, създадено от един мечтател – Роан Вос, африканер, автомобилен магнат, който през 1989 г. създава цветущ бизнес с влакове, които кръщава „Гордостта на Африка“ (Pride of Africa). Те имат капацитет от максимум 72 човека и всяко пътуване започва с парен локомотив, като че ли излязъл от роман на Жул Верн, който по-нататък е заместен с модерен такъв, заради комфорта на пътуващите. Дестинация – Танзания през Южна Африка.

Еднопосочно пътуване от Претория до Кейптаун струва от 1300 до 2600 евро за тридневно фар ниенте в продължение на 1600 км. Кой казва, че високата скорост е от значение!

Тридневно фар ниенте
Тридневно фар ниенте

Влакът е, разбира се, климатизиран, а всяко купе, което е всъщност луксозна стая или апартамент, разполага с огромни панорамни прозорци, за да може пътникът да се удивлява от „ревящия пушек“, както замбийците наричат водопада Виктория или да се наслаждават на елегантната лекота на бягащите африкански газели.

Водопад Виктория
Водопад Виктория

Всяко купе си има и лоджия – малко балконче, а най-отзад влакът е екипиран с платформа, на която, защитени от слънцето и вятъра, пътниците могат да вдишват аромата на евкалипт и соеви храсти, докато пият следобедния си чай – по етикет с малко мляко и със сладки, току-що излезли от фурната…

Платформа
Платформа

После идва време за вечеря, официалните тоалети са задължителни.

Ресторант
Ресторант

На човек му се струва, че се е върнал 100 години назад. Това не е влак, а машина на времето – вие сте в джентълменски клуб, а купето ви е същото като на Агата Кристи.

Луксозно купе
Луксозно купе

Във вагон ресторанта дамите са облечени, като че ли очакват английската кралица, а мъжете – часът да отидат в казиното. Всяка маса е върхът на елегантността и нерядко тишината е прекъсвана от обяснения в любов на двойки, които се изпиват взаимно с очи.

Интимна вечеря
Интимна вечеря

На сутринта човек може да избере да остави светлината да се промъква през щорите или да се наслади на бялата светлина на Африка. И може би, ако има късмет, да попадне на стадо щрауси, бизони или жирафи.

Гледки от влака
Гледки от влака

Някои от „постоянните клиенти“ са горди да напомнят, че пътуват с влака за втори или трети път. А Дайана Буханан е пътувала 57 пъти с влак на Ровос. И това не е шега! „Единственият момент през цялото пътешествие, когато ще видите усмивката ми да угасва, е когато пристигаме на последната спирка“, казва Дайана. От висотата на своите 79 години, тя философски заключава: „На моята възраст, човек знае, че важното е не къде ще стигнеш, а пътят, който ще преминеш…“

Пътешествие с влак на Ровос
Пътешествие с влак на Ровос

С влака Ровос е същото. Важно е пътуването. Няма значение дали последната точка е Кейптаун, Претория или Дар ес Салаам…

И, както казва Лао-Цу „истинският пътешественик няма точен план, нито най-малко намерение да пристигне.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.