fbpx Skip to main content
На колко багаж имам право при пътуване със самолет?

На колко багаж имам право при пътуване със самолет?

При полет със самолет международните авиокомпании може да имат различни изисквания относно допустим ръчен багаж. Винаги е най-добре, първо, да се консултирате с вашата авиокомпания, за да получите точните им изисквания.

Авиокомпаниите прилагат всички ограничения за размери и тегло много стриктно, затова внимавайте. Чантите се претеглят при чекиране и ако ръчните ви чанти са твърде големи, ще трябва да ги чекирате. Не забравяйте да разгледате уебсайта на вашата авиокомпания преди пътуване със самолет. Измерванията на размерите на чантите трябва да включват дръжки и колела. За да изчислите линейните размери, добавете заедно дължината, ширината и височината.

Колко ръчен багаж можем да носим?

Съществуват няколко правила при носене на чанти и предмети в самолет. Обикновено авиокомпаниите ограничават пътниците до един брой малък ръчен багаж и един личен предмет. Личните вещи могат да включват: чанти, куфарчета, лаптопи, раници. Пътниците могат да носят на борда палто, пособия за четене, малка чанта с храна и устройства като инвалидни колички и проходилки. Първо, трябва да се консултирате с вашата авиокомпания, но повечето позволяват ръчен багаж, който е около 115-118 см и ограничение за тегло от 10 до 18 кг, размер 40×30×20 см. В ръчните чанти могат да се носят течности в контейнери от по 100 мл.

Чекиране на чанти и куфари

Чекиране на чанти и куфари

Обикновено при повечето авиокомпании за чекиране е позволен един куфар и една ръчна чанта. Често съществува ограничение за максимално тегло от 10, 20 или 30 килограма на регистриран багаж, както и ограничение за размера. Най-често срещаният максимален размер чанта е 149×119×171 см. Подобни са ограниченията за регистриран безплатен куфар. Разрешен е превозът на допълнителни чанти или куфари срещу такса. Таксите варират и авиокомпаниите обикновено са много строги при прилагането на тези правила. Уверете се, че знаете точните подробности за ограниченията за чекиран багаж на авиокомпанията, с която ще пътувате, и избягвайте ненужни такси. Обикновено допълнителното таксуване може да бъде от 15 до 30 евро.

Забранени предмети

Куфар

По време на полет със самолет забранени за носене са следните неща:

  • Оръжие;
  • Остри или тъпи предмети, които могат да доведат до наранявания;
  • Ножове;
  • Експлозивни вещества;
  • Леснозапалими течности;
  • Токсични вещества.

Авиокомпаниите съветват в чекирания багаж да не се носят пари в брой, ценни вещи и скъпоценни камъни поради опасност от тяхната загуба или повреждане. Освен това в самолета в регистрирани чанти и куфари не трябва да присъстват лекарства, течности, ценни документи, ключове и т.н. Не е необходимо да се носят и устройства като мобилни телефони, лаптопи, таблети, видеокамери и др. Това е така, защото при тяхната евентуална загуба или повреда авиокомпанията не поема отговорност за нанесените щети.

Какво още трябва да знаете?

Съществуват безброй съвети и опции за пътуване със самолет, които могат да направят пътуванията ви по-удобни, лесни и безопасни. Специалистите от блога на rual-travel съветват когато сте в самолета, винаги да поставяте предмети като фотоапарати и лекарства в ръчните си чанти. Уверете се, че вашата лична информация е ясно написана върху етикетите от външната и вътрешната страна на всичките ви чанти и куфари. Ако пътувате в чужбина, направете копие на паспорта си. Съхранявайте у себе си копие от маршрута си, показващ номера и часове на полети, имена на хотели и телефонни номера. И все пак, допитайте се до вашата авиокомпания относно изискванията за пътуване. За повече информация относно дестинации и различни условия за пътуване посетете сайта rual-travel.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.