fbpx Skip to main content
ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ ИЗРАЕЛ

ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ ИЗРАЕЛ

Израел – безспорно една от най-красивите и интересни страни на света! Каним ви да научите повече и ако сте любопитни, да я посетите заедно с нас.

В сравнително малката по площ страна Израел  природните пейзажи преминават от залесени планински местности и плодородни долини, през планински пустини,  до земите по долината на река Йордан със сух субтропичен климат. От Средиземно до Мъртво море пътуването с кола продължава 90 минути, а от най- северната до най- южната точка на страната – 9 часа. Хората, които не знаят да плуват, могат спокойно да се къпят във водите на Мъртво море. То е най-богатият на минерали воден басейн на земята. Изключително високата концентрация на калий, бром, магнезий и йод го правят  подходящо за лечение на ставни, ревматични и кожни заболявания.

Най-богатият на минерали воден басейн на земята
Най-богатият на минерали воден басейн на земята

Изцяло песъчливото и равно средиземноморски крайбрежие е отделено от плодородна крайбрежна равнина с ивица дюни. Близо до крайбрежието се отглеждат цитрусови плодове, а по- навътре памук и тютюн. Това е и най-населеният район на страната. Тук живеят около 75 % от всички израелци. Наричат Израел страна на пришълци. От създаването си през 1948 година до сега тук са дошли над 2 и половина милиона имигранти, предимно от полски, руски и немски произход, а също така от Африка, Азия и Америка. Това определя и мултирелигиозния характер на израелското общество. Преобладават юдеи, следвани от мюсюлмани и християни. Със закон техните културни институции и свещени места са защитени от посегателства и осквернявания и е гарантиран свободният достъп на вярващите до тях.

Израелското общество е мултирелигиозно
Израелското общество е мултирелигиозно

Въпреки липсата на вода и недостига на природни суровини, въпреки безконечните войни, Израел успява да се наложи като модерна индустриална държава, с мощно селско стопанство, концентрирано в плодородната крайбрежна ивица и влажните северни части на страната. Отглеждат се авокадо, дини, пъпеши, ягоди. Голяма част от тях се изнасят. Цветята имат не по-малък дял в експорта на страната. Дългостеблени рози и ароматни карамфили се продават с голям успех на американския и европейския пазар. Истинско удоволствие доставя разходката из местните пазари, където сергиите са отрупани изобилно с различни плодове и зеленчуци.

Местен пазар
Местен пазар

Посещението на Израел безспорно е и  пътешествие в страната на Библията. Животът и делото на Христос могат да се проследят във Витлеем, Назарет, Галилейското море и Йерусалим, с Виа Долороса и Божи гроб.

Израел - страната на Библията
Израел – страната на Библията

На големи християнски празници хиляди поклонници посещават Витлеем, който се намира на 10 км. от Йерусалим. Градът е културен и туристически център.. Впечатляваща е църквата ” Рождество Христово”, построена от император Юстиниан в средата на 6 век. Под хора на църквата се намира пещерата, в която е роден Христос.  Храмът съхранява и Витлеемската звезда.

Витлеем
Витлеем

На брега на Галилейското море / днешното Тивериадско езеро / ,  в град Тел Хум Иисус е живял и  проповядвал в синагогата, чиито запазени колони и останки от стени могат да се видят и днес. Не по-малък интерес за туристите представлява и град Назарет, със своята най- импозантна постройка – църквата “Благовещение”.

Църквата "Благовещение"
Църквата “Благовещение”

Никъде другаде по света трите големи световни религии не се срещат на толкова малко пространство, както в свещения град Йеруласим. Тук се намира голямата светиня за християните “Божи гроб”, издигнат на Голгота, в края на Виа Долороса. Старата част на града приютява и великата светиня за евреите – Стената на плача,  където туристи и поклонници поставят листчета със своите желания. Както и Куполът на скалата – молитвеният дом на мюсюлманите.

Старата част на града
Старата част на града

Не по-малък интерес за любознателните туристи представляват и многото музеи в града. Сред тях са Израелският музей, Музеят на библейските земи, Музеят на жертвите на Холокоста, Музеят  Рокфелер.

В града има много музеи
В града има много музеи

Израел ви очаква – екскурзията ни “Израел – светите места” ще ви отведе на най-интересните дестинации!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.