fbpx Skip to main content
Октоберфест – най-големият фестивал на бирата в света

Октоберфест – най-големият фестивал на бирата в света

Октоберфест, или както германците понякога го наричат просто „Виз’н” – по името на поляната, на която се провежда (Терезиенвизе), е най-големият бирен фестивал в света. Провежда се в Мюнхен, столицата на областта Бавария в Германия. Това е шестнадесетдневен фестивал, който протича от края на септември до пътвия уикенд на октомври и е посещаван от повече от 6 милиона туристи всяка година.

Факти
Някои интересни статистики.

Всяка година на фестивала се продават милиони литри бира, като през 2013 г. са продадени рекордните 7,7 милиона литра от златистата течност. Посетителите имат различни възможности за забавление като увеселителни влакчета и многобройни игри, както и възможност да се насладят на множество типични местни кулинарни специалитети, като “хендл” (печено пиле), “швайнебратен” (печено свинско), “швайнсхасе” (печена шунка), “щекерлфиш” (печена риба на шиш), “вюрстл” (наденички), придружени от картофени и хлебни кнедли, картофени палачинки, кисело зеле, както и типични баварски специалитети, като “вайсвурст” (бели наденички).

Видовете бира на Октоберфест
Това са марките бира които се предлагат на фестивала.

Историята на фестивала започва на 12 октомври 1810 година, когато тогавашният престолонаследник, принц Людвик (който по-късно става крал Людвик I), се жени за принцеса Тереза Сакс-Хилдбургхаусен и кани на сватбата си гражданите на Мюнхен да споделят с него този радостен момент. За място на събитието е избрана една поляна в близост до градските врати, която бива кръстена Терезиенвизе (поляната на Тереза) и оттогава до днес носи нейното име. През 1811 г. е добавено и селскостопанско изложение за популяризиране на баварските селскостопански продукти. Също така, започват да се провеждат различни надбягвания с коне, състезания по катерене по дървета, боулинг и др. През 1819 г, гражданите на Мюнхен поемат изцяло организацията на фестивала и тогава е взето решението той да се превърне в ежегодно събитие. През 1850 г за първи път се провежда и тържествен парад, който оттогава до днес е важна част от честването на Октоберфест. Повече от 8000 души (повечето от Бавария), облечени в традиционни костюми тръгват от “Максимилианщрасе”, преминава по централните улици  на Мюнхен, за да стигнат до мястото на фестивала, предвождани от Мюнхенкиндл (мюнхенското дете), което е символ на града, изобразен на герба му.

Мюнхенкиндл
Мюнхенкиндл начело на тържествения парад.

През 1913 г. на фестивала е издигната най-голямата палатка, побираща 12 000 човека. Друг интересен факт е че на Октоберфест могат да се продават само бири, които са в съответствие със германския закон за чистота на бирата или „Райнхайцгебоот”, издаден на 30 ноември 1487 г. от Алберт IV херцог на Бавария, който определя като единствени съставки на бирата вода, ечемик и хмел. Също така изискването е тези бири да са произведени в Мюнхен. Пивоварните, които имат право да продават продуктите си на фестивала, са Аугустинер, Хакер-Пшор, Льовенбрай, Пауланер, Шпатенбрай и Хофбрьой. Рекорден брой посетители са регистрирани през 1985 г – 7,1 милиона. На всеки Октоберфест се продават около 120 000 наденици с тегло, колкото на 10 автомобила. Всяка година се изяждат около 500 000 пилета, сервирани от 1600 сервитьори. Най-голямата шатра – Хофбрайцелт, има 10 000 седящи места. Всяка година 48 000 пекари са заети с изпичането на традиционния бретцел без който Октоберфест е немислим.

Най-голямата шатра
Най-голямата шатра “Хофбрайцелт” с 10 000 седящи места.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.