fbpx Skip to main content

Операта на Будапеща – красота и изящество

Изграждането на Операта

Унгарската държавна опера е завършена през 1884 г. Сградата е разположена на елегантния булевард Андраши и е върховно постижение на известния унгарски архитект Милош Ибл.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Най-добрата зала за представления

Сградата на  операта е не само най-добрата зала за театрални  представления в Будапеща, а също така може да се похвали и с прекрасния си интериор.

Budapest_Opera_interior

Стенописите на Шекели и Уолц

Интериорът на операта е украсен от стенописите на двама известни унгарски художници от този период – Берталан Шекели и Карой Лоц.

paintings

Отвън и отвътре може да се видят десетки статуи на велики личности – Бетховен, Моцарт, Верди, Вагнер, Сметана, Чайковски и Монтеверди.

Budapest Opera House

Историята на Операта – богата и емоционална

Домът на държавната опера е и дом на унгарския балет, а историята й е богата и наситена с емоция. Сред най-известните директори на операта се отличават имената на Густав Малер и Ференц Ерекел.

opera

Спиращ дъха интериор

Мраморните стълби вътре в сградата са пример за едни от най-ярките архитектурни решения. Интериорът е допълнен с фрески и картини на най-добрите унгарски художници от ХIX век. Аудиторията е с формата на подкова и разполага с 1261 места.

stairs

Според изследванията на група международни инженери, операта в Будапеща е в класацията за най-добра акустика в Европа след Ла Скала в Милано и Пале Гарние в Париж.

Ако пътувате до Будапеща, не пропускайте да посетите тази забележителна Опера!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.