fbpx Skip to main content
Опияняващата вдовица Клико

Опияняващата вдовица Клико

С приближаването на Нова Година все по-често си мислим за празнични вечери, поляти с шампанско. Една впечатляваща история, тази на Мадам Клико – първата дама на шампанското, си струва да бъде напомнена.

Рожденното име на бъдещата мадам Клико е Никол-Барб Понсарден, а семейството й владее огромни площи обширни лозя. Никол е единствено дете, наследница на завидно състояние. Макар да не е красавица, тя носи гените на предприемчивия си баща барон Понсарден, има гъвкав ум, мисли практично и има доста кандидати за женитба. През 1798 г. в катедралата в Реймс Никол – Барб Понсарден казала „да“ на Франсоа Клико, наследник на богата фамилия лозари и винопроизводители. Седем години след сватбата обаче съпругът й починал, оставяйки Никол, едва 28-годишна, вдовица, с дете и бизнес на ръце – семейно имение, много декари лозя и огромна изба – цели 18 километра под земята. Оттам и името, с което дамата остава в историята – Вдовицата Клико (Veuve Clicquot).

Скоро мадам Клико превръща бизнеса на покойния си съпруг в империя с балончета шампанско. Въпреки трудностите, с които я среща животът, мадам Клико става забележителна бизнесдама и е една от първите жени, проявили подобна “дързост” за времето си. С изключителен интелект, амбиция и управленски талант мадам Клико поема бизнеса в свои ръце и предизвикала недоволството на обществото в Реймс – там хората смятали, че жена дори не трябва да влиза в избите, защото виното ще стане на оцет. Тя обаче запретнала ръкави и работила здраво – обикаляла лозята, за да следи качеството на гроздето, слизала в избите, за да контролира температурата, инвестирала печалбите в закупуване на най-добрите лозя на Шампан. Водела си записки, които се пазят до ден днешен. Обичала да повтаря: „Има само едно качество – най-доброто“.

Едно от откритията на Никол, което се смята за огромната й заслуга към всички производители на шампанско, е ремюажа. Методът, който позволява да се отстрани утайката от дрождите в шампанското и то да изглежда прозрачно като сълза. Дотогава пенливото вино, открито от митичния монах Дом Периньон, било мътно. Мадам се сетила да пробие дупки в една кухненска маса и да застопори в тях бутилките под ъгъл с гърлото надолу. На определен период бутилките се завъртали с няколко градуса. Така утайката се събирала над временната запушалка. Накрая гърлото се поставяло в лед и утаените дрожди замръзвали. После работниците на мадам махали временната тапа и леденото парченце изхвърчало навън. Бутилките се доливали и им се слагала постоянната запушалка. Шампанското в тях вече било кристално чисто.

Мадам Клико предприема и още една революционна стъпка. Тя решава да постави цветни етикети на бутилките си. Дизайнерското й попадение веднага я отличава от конкуренцията. Преди нейните всички етикети били черно-бели. Цветът, който харесала първата бизнесдама е наситеният цвят на жълтото, който носил толкова много жизнерадост.

Осъзнавайки важността на качеството на суровините, Никол инвестира и в разширяването на площите с лозя, засаждайки най-добрите сортове грозде, популярни и до наши дни. Днес лозята на Veuve Clicquot са класифицирани като Grand Cru и Premier Cru. Това са едни от най-добрите лозя в Шампан. Традиционно и до днес винарите на Veuve Clicquot предпочитат сортовете Pinot Noir (42%) и Chardonnay (47%), като използват също Pinot Meunier (11%).

Мадам Клико успяла да завоюва и руските пазари. Усмивка предизвиква една история от 1814 г., когато руските войски нахлули в Шампан и започнали да грабят бездънните складове със скъпоценното пенливо вино на Дома Клико. Запазвайки спартанско спокойствие, вдовицата погледнала равнодушно на тази вакханалия от прозореца и като се разположила удобно в креслото, задрямала. Спокойствието й било нарушено от служителя, отговарящ за охраната на избите, който влетял в стаята, крещейки: „Мадам! Те са като хуни, пият от скъпоценното ни вино!”. Но в отговор чул само: „Нека пият, по-късно всичко ще заплатят”. И те наистина си платили. За вдовицата в столицата на Руската империя – Петербург, работел един умен мъж – мосю Луи Боне. Пишел й, че тамошните аристократи изпитват огромно удоволствие от гледката на пенещото се шампанско. Известно е неговото писмо от 1806 г.: „Съобщавам ви радостна новина. Царицата е бременна. Ако роди престолонаследник, в тази огромна страна ще бъде изпито море от шампанско. Само не казвайте никому нито дума, защото конкурентите ни могат да се възползват.“ Мадам Клико натоварила кораб с 10 хиляди бутилки шампанско и го изпратила към Русия. Руснаците полудели по качественото й шампанско. Проспер Мериме пише: „Мадам Клико напои Русия. Тук наричат виното й кликовское и не искат да знаят за друго.“ Доставките за Русия достигнали 25 хиляди бутилки годишно.

Никол-Барб Понсарден умира през 1866 година, на 89 години, оставяйки след себе си една процъфтяваща винена империя, внушителен капитал, и най-важното – неизбледняващата слава. Неслучайно заслужено я наричат La Grande Dame. Днес името й е световно известна марка и символ на едни от най-добрите вина – Veuve Clicquot Ponsardin. Годишно се произвеждат 8 милиона бутилки от това шампанско. В нейна чест Veuve Clicquot всяка година връчват награда на една изключителна съвременна жена с иновативно виждане, независимо от нейното поприще. Тя получава свое собствено шампанско от избата, което носи името й върху етикета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.