fbpx Skip to main content
Бароковите перли на о-в Сицилия

Бароковите перли на о-в Сицилия

Не е възможно е да отидете в Сицилия, без да посетите Сиракуза. Това е един уникален град с културни забележителности от различни епохи. Древният град Сиракуза е основан от гръцки колонизатори, които пристигат от Коринт през VIII в пр.н.е. Някога Цицерон го описва като „най-великият гръцки град и най-красивият от всички“. Тук е и мястото, където е роден, живее и умира Архимед.

SIRACUSA_VISTA_DALLAEREO_CON_LETNA_SULLO_SFONDO.FOTO_Di_Angelo.jpg
Сиракуза, Сицилия

Малкият остров Ортиджа е най-интересната част от града, със запазени много старинни забележителности – останки от храма на Аполон, площадът с фонтана на Архимед, църквата „Санта Лучия“.

35_big.jpg
Храмът на Аполон

На огромния площад в центъра на Сиракуза се намира катедралата „Ил Дуомо“. Първоначално създадена като дорийски храм, впоследствие тя е превърната във византийска базилика, в норманска църква, доукрасявана е през годините с ренесансови и барокови декорации.

gallery_picture_0201893001418477369.jpg
Катедралата “Ил Дуомо”

В новата част на Сиракуза се намира известният гръцки театър с 67 реда седалки, където по-късно римляните правят циркови представления. Наблизо се намира и частично изсечения в скала римски амфитеатър.

siracusa-5.jpg
Амфитеатърът

На около 35 км от Сиракуза се намира градчето Ното. Той е известен с майския празник Инфиората, когато улиците се посипват с цветя, които представляват картини. Гледката е неописуема!

Sicily-noto.jpg
Град Ното

Заради бароковата си архитектура Ното е включен в списъка на ЮНЕСКО. Почти всички дворци, църкви и сгради са изградени от типичния розов варовик, а статуи на коне, човешки глави и кариатиди подпират балконите, от които се спускат бели и цикламени цветя.

През 1693 г. Ното е разрушен от голямо земетресение и жителите му го построяват наново. В края на главната улица „Корсо Виторио Емануеле“ пред погледа се открива Порта Реале – врата от някогашните крепостни стени на града, след която се простира тунел от дървета.

Модика е друг град, включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е разположен в южната част на острова. През вековете се разделя на две части – „Modica Alta“ (висока част) и „Modica Baja“ (ниска част).

modica (1)
Град Модика

През XX век градът се развива и се оформят модерните предградия. Старата и новата част са свързани последством един от най-високите мостове в Европа – мостът Гериери – с височина 126 м. Макар и засегнат от земетресенията през 1613 г. и 1693 г., както и наводненията от 1833 г. и 1902 г., в града са запазени редица паметници в характерния сицилиански бароков стил. Голям интерес предизвикват катедралата „Св. Георги“ и театърът „Гарибалди“.

49312-800x600.jpg
Мостът Гериери

Модика обаче е известна не само със старинната си архитектура, а и с шоколада. Шоколадът тук се приготвя от 100% какао при ниска температура и се добавя сол или люти чушки!

rizzapeperoncino.png

Ако сте любители на това сладко изкушение и искате да усетите сладостта и солта на живота, Модика е точното място.

Рагуза е друг впечатляващ град, столица на провинция със същото име в югоизточната част на Сицилия. Макар и не толкова популярен като Сиракуза, той очарова със спокойствието, с бароковата си архитектура, с красивите катедрали, малки улички, великолепно вино и уханни цветя.

ragusa-ibla1.jpg
Град Рагуза

Подобно на Модика, и Рагуза е разделен на две части, свързани с мост. Горната част е построена след земетресението през 1693 г., а долната старинна част е известна като Рагуза Ибла. В Рагуза Ибла са разположени повечето от историческите паметници, както и десетките сгради в стил барок.

43000-800x495.jpg
Мостът на Рагуза

Разходката из тесните, криволичещи улички ви потапя в историческото минало на града и съживява духа на онова време, а прекрасните сицилиански пейзажи доставят истинска наслада за душата.

По-малко известният, но не по-малко завладяващ град Шикли, се намира южно от Модика. Цялата тази област на Сицилия, наричана Вал ди Ното, е сериозно разрушена от земетресението през 1693 година. Следва възстановяване на района с въвеждането на новаторски решения в архитектурата. Изящният барок, примесен с неокласицизъм, се съчетава по удивителен начин с жълтеникавия мек варовик, от който са построени повечето сгради. Великолепните барокови сгради са пръснати из целия град – палати, църкви, обществени сгради, обикновени къщи.

Sicilia_0091.jpg
Град Шикли

Най-значимият бароков образец на града е Палацо Беневентано. Всички прозорци, врати и балкони са ярко подчертани. Глави на маври и човешки карикатури стоят редом с прекрасни ангели, цветя и пищна декорация.

3590-03-22-05-1418.jpg
Палацо Беневанто

Посетете Сицилия – това райско кътче! На този прекрасен остров всеки може да открие по нещичко за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.