fbpx Skip to main content
От  Свети Никола до  Дядо Коледа

От Свети Никола до Дядо Коледа

Св. Никола, архиепископ на гр. Мира, е известен като светец – покровител на послушните деца и щедър раздавач на подаръци.

Под влияние на протестантската Реформация през XVI век, когато култът към светците бива отхвърлен, в Германия и в страните около нея популярността на светеца намаляла.

Двеста години по-късно, Свети Никола окончателно отстъпва място на белобрад старец от скандинавския фолклор – Julenisse – с  червена шапка със заострен връх, превърнал се в добрия Дядо Коледа.

Във Франция името Пер Ноел (Pere Noel) е дадено от писателката Жорж Санд.

А впрегнатите в шейна осем летящи елена с интересни имена: Луда глава,  Танцьор, Нетърпелив, Хитрец, Комета, Купидон, Гръм и Светкавица, са инспирирани от поемата „Посещение на Свети Никола“, публикувана през 1823 г. в нюйоркския вестник „Сентинел“ от поета Клемент Мур като подарък за неговите деца.

А най-младият и най-известният елен на дядо Коледа, Рудолф, който осветява пътя на Дядо Коледа със своя ярко червен нос, се ражда от перото на Робърт Мей през 1939 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.