fbpx Skip to main content
Паметник в чест на проститутките от цял свят в Амстердам

Паметник в чест на проститутките от цял свят в Амстердам

В Амстердам, натрупал богатство като пристанище, проституцията процъфтява още от Средновековието. Посетителите и днес не пропускат да разгледат, в сърцето на този красив град, прочутия квартал на червените фенери с витрините, зад които жриците на любовта щедро излагат на показ своята плът във всички цветови нюанси.

Main
Кварталът на червените фенери в Амстердам

На метри от секс витрините се намира една от най-старите и почитани църкви в Амстердам, „Св. Николай“ или, както амстердамци я наричат, просто Старата църква. Площадът около църквата е израз на холандската толерантност и концентрация от противоречия: срещу детска градина и начално училище има витрини на проститутки, кофи шопове, в които се продават леки наркотици, недалеч се намира и информационният центърът по проституцията. Въпросният център е създаден през 1994 г. от бившата проститутка Маришка Майор, енергична защитничка на работещите в секс индустрията, бореща се за уважение към труженичките в най-древната професия. По нейна инициатива, на площада, точно пред църквата е поставен през 2007 г. паметник в чест на секс работничките в цял свят, призив за уважение към проститутките.

Belle
Красавицата (Belle)

Бронзовата статуята на проститутка, наречена Красавицата (Belle) е малка, има височина около три педи, но е издигната на каменен пиедестал до нивото на човешки поглед. Посвещението е на английски “Respect sex workers all over the world”. Автор е призната скулпторка Елс Рийерсе (Els Rijerse), като в близост до паметника са поставени и други нейни бронзови пластики на същата тематика: ръце, галещи женски гърди.

Plastika

Проституцията в Холандия е легализирана и регламентирана, тя има статута на обикновена професия. Проститутките имат представители в синдикатите, плащат данъци и осигуровки, а когато им дойде времето, получават пенсия. Затова, наред с младите момичета от всички националности, зад витрините можете да видите и жени в зряла възраст.

Екскурзоводите неизменно водят гостите на Амстердам из уличките с червените фенери. Но не пренебрегвайте техните указания и не се опитвайте да снимате – веднага пристигат яки охранители и ще имате неприятности. Паметникът можете да снимате на воля.

museum-of-prostitution
Музеят на проституцията в холандската столица
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.