fbpx Skip to main content
Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Лондон е един от най-зелените градове в света. В центъра на огрoмния мегаполис се простират паркове, известни в цял свят, които преди са били кралски имоти или ловни полета – от Грийн Парк на юг до Риджънтс парк на север. Тези добре поддържани места крият скрити съкровища. На североизток от розовата градина на кралица Мери в Риджънтс Парк се намира Сейнт Джон Лодж Гардън. През 1892 г. градината е реновирана от третия маркиз Бют, който добавя дорийски колони, малък параклис, езерце с фонтан и кътчета за медитация.

St Johns Royal Park
Сейнт Джон Лодж Гардън

Градините, които са едни от многото забележителности на Лондон, често остават настрана от интереса на туристите, което е наистина жалко. В Уестминстърското абатство има три градини, най-известна от които е Колидж Гардън. Някога тук е имало гробище и зеленчукова градина за монасите от абатството. Недалеч се намират градините на Лондонския съд, където адвокатската професия се е практикувала с векове и която е едно удивително спокойно кътче.

clare_college_garden
Колидж Гардън

Градините Инър Темпъл  са най-впечатляващи, но са отворени през седмицата само от 12.30 ч.  до 15.00 ч. Ако пресечете моста Уестминстър от Парламента и се отправите към невдъхващата надежда монолитна сграда на болницата “Сейнт Томас”, на покрива на паркинга ще видите, че се е сгушила градинка с въртящ се фонтан по дизайн на Наум Габо. Градината е истински остров на спокойствието сред най-посещаваните от туристи места на Лондон.

inner-temple
Градините Инър Темпъл

Дори и най-комерсиалните райони на Лондон имат скрит чар. В сърцето на Блумсбъри се намират градините Сейнт Джордж – някогашно гробище, където, сред рехкавите папрати, все още могат да се видят стари надгробни паметници.

StGeorgeGarden
Градините Сейнт Джордж

Недалеч, на запад от Саут Кенгсингтън, е Холанд Парк с малката си, но очарователна градина Киото, подарък от Търговската камара на Киото през 1991 г. Японската традиция продължава в Батърси, където будистки монах поддържа пагодата, както и останалите градини, които съществуват от ХІХ в. до Британския фестивал през 1951 г. Реставрирани са в оригиналния си вид в периода 2000-2004 г.

Kyoto garden 2

Киото Гардън

Ако Батърси провокира с дългогодишната си традиция в градинарството, то музеят Джефри не му отстъпва по нищо. Музеят представя типичните гостни през вековете, докато наскоро отворените градини (по една за периода XVII – XX век) представят различни стилове в градинарството.

geffreye museum
Музей Джефри

По-нататък, на изток, има повече обществени паркове, които доказват, че легендата за зеленината в Лондон се отнася в еднаква степен за бъдещето и за миналото. Майл Енд Парк е оформен постепенно от пустош и зона, жертва на бомбардировки до 1940 г в прекрасно място за отдих.  Северният му край е близо до Виктория Парк, чиито огромни ниши са сред последните останки на оригиналния Лондон Бридж.

IMG_1182-Mile-End-Park
Майл Енд Парк

По протежението на Темза, се намира Темза Бариер Парк, прекрасен парк с фонтани, дървета и цветни поляни с площ от 34 акра в непосредствена близост до грандиозна структура, която предпазва Лондон от наводнение.

Thames Barrier Park
Темза Бариер Парк

Обществените паркове са дробовете на Лондон. Но градът притежава и много наистина привлекателни незнайни градинки, които истински успокояват. Те създават у туриста чувство за някакво откривателство, което винаги е приятно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.