fbpx Skip to main content
Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Лондон е един от най-зелените градове в света. В центъра на огрoмния мегаполис се простират паркове, известни в цял свят, които преди са били кралски имоти или ловни полета – от Грийн Парк на юг до Риджънтс парк на север. Тези добре поддържани места крият скрити съкровища. На североизток от розовата градина на кралица Мери в Риджънтс Парк се намира Сейнт Джон Лодж Гардън. През 1892 г. градината е реновирана от третия маркиз Бют, който добавя дорийски колони, малък параклис, езерце с фонтан и кътчета за медитация.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 1
Сейнт Джон Лодж Гардън

Градините, които са едни от многото забележителности на Лондон, често остават настрана от интереса на туристите, което е наистина жалко. В Уестминстърското абатство има три градини, най-известна от които е Колидж Гардън. Някога тук е имало гробище и зеленчукова градина за монасите от абатството. Недалеч се намират градините на Лондонския съд, където адвокатската професия се е практикувала с векове и която е едно удивително спокойно кътче.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 2
Колидж Гардън

Градините Инър Темпъл  са най-впечатляващи, но са отворени през седмицата само от 12.30 ч.  до 15.00 ч. Ако пресечете моста Уестминстър от Парламента и се отправите към невдъхващата надежда монолитна сграда на болницата “Сейнт Томас”, на покрива на паркинга ще видите, че се е сгушила градинка с въртящ се фонтан по дизайн на Наум Габо. Градината е истински остров на спокойствието сред най-посещаваните от туристи места на Лондон.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 3
Градините Инър Темпъл

Дори и най-комерсиалните райони на Лондон имат скрит чар. В сърцето на Блумсбъри се намират градините Сейнт Джордж – някогашно гробище, където, сред рехкавите папрати, все още могат да се видят стари надгробни паметници.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 4
Градините Сейнт Джордж

Недалеч, на запад от Саут Кенгсингтън, е Холанд Парк с малката си, но очарователна градина Киото, подарък от Търговската камара на Киото през 1991 г. Японската традиция продължава в Батърси, където будистки монах поддържа пагодата, както и останалите градини, които съществуват от ХІХ в. до Британския фестивал през 1951 г. Реставрирани са в оригиналния си вид в периода 2000-2004 г.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 5

Киото Гардън

Ако Батърси провокира с дългогодишната си традиция в градинарството, то музеят Джефри не му отстъпва по нищо. Музеят представя типичните гостни през вековете, докато наскоро отворените градини (по една за периода XVII – XX век) представят различни стилове в градинарството.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 6
Музей Джефри

По-нататък, на изток, има повече обществени паркове, които доказват, че легендата за зеленината в Лондон се отнася в еднаква степен за бъдещето и за миналото. Майл Енд Парк е оформен постепенно от пустош и зона, жертва на бомбардировки до 1940 г в прекрасно място за отдих.  Северният му край е близо до Виктория Парк, чиито огромни ниши са сред последните останки на оригиналния Лондон Бридж.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 7
Майл Енд Парк

По протежението на Темза, се намира Темза Бариер Парк, прекрасен парк с фонтани, дървета и цветни поляни с площ от 34 акра в непосредствена близост до грандиозна структура, която предпазва Лондон от наводнение.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 8
Темза Бариер Парк

Обществените паркове са дробовете на Лондон. Но градът притежава и много наистина привлекателни незнайни градинки, които истински успокояват. Те създават у туриста чувство за някакво откривателство, което винаги е приятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.