fbpx Skip to main content
„Плаващи кейове” – новата провокация на Кристо Явашев

„Плаващи кейове” – новата провокация на Кристо Явашев

През април тази година Кристо Явашев представи в Рим новия си проект, озаглавен „Плаващи кейове”. Той ще може да се види през юни 2016 г. във водите на Lago d’Iseo в италианската област Ломбардия. Идеята на твореца е да се създаде пешеходна пътека, която да свързва малкия частен остров Сан Паоло, който се намира в средата на езерото, с бреговете в двете китни градчета – Салцано и Пескиера Маралио.

Частният остров
Частният остров “Сан Паоло”, от който тръгват “Плаващите кейове”

70-хиляди квадратни метра блестящ жълт плат ще се носи по водите на Лаго д’ Изео, а разходката по него ще е основната провокация към всички любители на изкуството на Явашев. 200 000 плаващи кубчета полиетилен ще поддържат конструкцията, което ще позволи на „плаващите кейове” да се издигнат над повърхността на водата и да се люлеят заедно с вълните. Те ще бъдат захванати за дъното със стоманени котви, а пробите за цялостната инженерна конструкция бяха направени с участието на български водолази в началото на тази година край Созопол. Друга гледна точка ще предлагат възвишенията на заобикалящите езерото Алпи – гледка от птичи поглед към „слънчевата пътека”, разкриваща незабелязани ъгли и променящи перспективи. Разходката по нея ще продължи и на сушата – по бреговете на градчетата Салцано и Пескиера Маралио.

Скица на проекта
Скица на проекта

Това не е първата творба на авангардния творец в Италия. Кристо Явашев и неговата съпруга Жан Клод, която почина през 2009 г., реализират няколко художествени проекта на Апенините. Първият е през 1963 г., когато покриват една от статуите във „Вила Боргезе“ в Рим. Следват опаковането на средновековна кула в Сполето, паметниците на Виктор Емануил II и Леонардо Да Винчи в Милано и една от най-мащабните акции в Рим през 1974 г., когато за 40 дни преобразяват стената на римския император Аврелиан в Рим. Преди да получи разрешение за реализацията на „Плаващите кейове”, Кристо предложил реализацията на сходни проекти в Япония и Аржентина. В Италия обаче властите веднага откликват и той се спира на алпийското езеро.

Екипът на Кристо във водите на алпийското езеро
Екипът на Кристо във водите на алпийското езеро

Както винаги, и този проект ще бъде финансиран от самия художник. Досега средствата за реализацията се набират чрез продажбата на скици на частни колекционери, музеи и галерии, както и с приходи от негови по-ранни произведения.  За „Плаващи кейове“ досега са събрани 10 млн. евро. На въпроса колко ще му струват, той отговаря лаконично: „Бюджетът е като дете, непрекъснато расте“.

„Плаващите кейове“ ще останат в езерото едва 16 дни. След демонтажа, всички материали за направата им ще бъдат рециклирани, както обикновено се случва с творбите на художника. Те ще продължат своя живот в скиците, фотографиите и спомените на преживелите разходката по слънчевата пътека в езерото Изео.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.