fbpx Skip to main content
Плитвишките езера – синьо-зелената магия на Хърватска

Плитвишките езера – синьо-зелената магия на Хърватска

Хърватска става все по-известна със своята прекрасна природа – гъсти гори, чисти плажове и кристални води. Това е и причината да бъде една от най-популярните туристически дестинации в Европа в последните години. Тук можете да се насладите на какви ли не природни чудеса, но несъмнено едни от най-впечатляващите са Плитвишките езера, част от културното и природно наследство на Юнеско от 1979 г. Неслучайно те са и най-популярната туристическа атракция в Хърватска.

Езерата и всички природни чудеса, които може да видите на това място, се намират в областта Лика и са със статут на национален парк от 1949 г. Езерата се разполагат между планините Мала Капела и Плешивица, в непосредствена близост до пътя, който свързва Загреб с Далмация. Най-високият връх на Мала Капела (1280 м.) е и същевременно най-високото място в националния парк. Има огромна разлика в надморската височина на парка – най-високата точка се намира съответно на 1280 м, а най-ниската е едва на 380 м. Разликата в надморската височина на езерата е само 135 м. Площта на националния парк „Плитвишки езера” според информация от ЮНЕСКО е 19 479 ха. Общата площ на езерата е 217 ха., от които три четвърти се падат на двете най-големи езера: Козяк и Прошчанско езеро.

До 1958 г. районът е непристъпен и до езерата се достига единствено през горски просеки. Поради тази причина броят на посетителите е малък. Тогавашният управител на парка, Йосип Мовчан, решава да бъде изградена система от дървени мостчета, чрез които да се даде възможност на по-голям брой посетители да разглеждат парка, а по този начин да се увеличат приходите за поддръжката му. Речено – сторено. Но и днес до езерата не може да минете с друг транспорт освен пеша по горски пътеки. Липсата на асфалтирани пътища до самите езера в случая е наистина прекрасно, тъй като няма какво да развали естествената красота на природата на това вълшебно място. Трябва да се заплати и такса, която е около 15 евро, но включва и използването на панорамно влакче и корабче. Средставата от туристите се използват за облагородяване на парка. Общата туристическа обиколка на района е към 5-6 часа, което само по себе си говори колко много чудеса крият в околността.

most_ezero

Паркът е уникален със своя шуплест варовик и начините, по които той трансформира околната среда. Върху подводната растителност се образува варовикова кора, която създава естествени бентове. По този начин реката Корана се прелива в общо 16 стъпаловидни езера, разделени на горни и долни, всички с изумрудена, чиста и прозрачна вода. Красотата на националния парк се крие именно в неговите 16 езера, които са свързани чрез водопади и са разположени в гъсти гори, където можете да видите елени, мечки, вълци и някои редки птици. Най-високото от тях, Прошчанското езеро, се намира на 639 м. надморска височина, а най-ниското, Новаковича брод, е на 503 м.  Поради различни природни особености езерата се делят на Горни и Долни. Горните езера се намират върху доломитна основа, в която повърхностната ерозия създава силно разчленен релеф и обичайна речна долина. Навсякъде около тези езера, а отчасти и в района на водопадите, се простират гори. Долните езера, които са по-малки и по-плитки, се намират върху варовикова основа и са разположени в каньон от отвесни скали, изсечен от реката през времето, предшестващо езерния етап. Най-известните водопади на Горните езера са: Батиновачки (Batinovački), Галовачки (Galovački), Козячки (Kozjački), а на Долните: Милановачки (Milanovački), Милке Търнине (Milke Trnine), Велике каскаде (Velike Kaskade), а венец на тази своеобразна водна симфония са Саставци (Sastavci), където езерата се изливат в река Корана и потока Плитвица, с високия 72 метра плитвишки водопад. В парка ще можете да се порадвате и на множество пещери – около 20 на брой, както и да повървите по течението на ромолящ поток с дължина 4 км.

Освен изумителни водни и скални образувания паркът притежава завидно богатство от флора и фауна. В местността Чоркова котловина, намираща се в северозападната част на парка, е запазена красива буково-елова гора. Там могат да се видят уникални дървесни екземпляри. В района са регистрирани над 120 вида птици, от които 70 гнездят тук постоянно. Най-известният животински представител, обитаващ дебрите на местността и поставен за нейна емблема, е кафявата мечка. Това обаче не бива да ви притеснява, тъй като ще обикаляте по добре обособени туристически маршрути. Но все пак близоста на кафявата мечка ще придаде тръпка на вашата разходка. Освен мечките може да срещнете и сърнички, а в езерата ще видите да подскачат пъстърви.

Въпреки всичко написано дотук, Плитвишките езера не могат да се опишат нито с красиви думи, нито с красиви  снимки. Те просто трябва да се посетят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.