fbpx Skip to main content
Площад “Каталуня” и улица”Рамбла” – истинското сърце на Барселона

Площад “Каталуня” и улица”Рамбла” – истинското сърце на Барселона

Пласа де Каталуня” – това е най-известният и любим площад на Барселона. Тук се събират 9 от най-големите улици на града, а под земята се пресичат линиите на метрото. „Пласа де Каталуня”, това е и барселонското “сити”, административен и банков квартал.  Площадът отделя старинната Барселона (средновековния квартал  „Барио Готико”) от съвремения град. На площада има два фонтана, а срещу булеварда „Рамбла” се издига знаменитата статуя на богинята Деа, тук до късните часове на деня е винаги многолюдно. От този площад започва булевардът „Рамбла”, чиято дължина надминава 1 км. (1180 м.). Дърветата на булеварда са засадени по времето на наполеоновата окупация, по заповед на генерал Дюшен (специално са били докарани от Хирона ).

Площад „Каталуня“ и улица“Рамбла“ – истинското сърце на Барселона 1
Пласа де Каталуня

Булевардът е построен върху пресъхнало корито на река, която арабите наричали “Рам-ла”. Реката е служила като граница на средновековната крепост: по нейното продължение е бил построен вторият кръг от отбранителната стена на древна Барселона. В продължение на векове по бреговете на река “Рам-ла” са се строили сгради с религиозно предназначение, затова улицата са я наричали “Манастирска” (Кале де лос Конвентос). Едва през 1704 г. започнали да засипват със земя остатъците от коритото на реката и да застрояват бреговете й. През това време улицата започнала постепенно да придобива днешния си облик.

“Рамблежар – неологизъм, означаващ “разхождам се по Рамбла” – любимото запълване на времето при барселонците.

Площад „Каталуня“ и улица“Рамбла“ – истинското сърце на Барселона 2
Рамбла де Каналетес

Рамбла” – това е сърцето на града и едновременно неговия пазар: павилиони, приличащи на книжарници, кафенета, навсякъде продавачи на цветя и птици, артисти и мимове, моряци в отпуска, туристи – шумна и пъстра тълпа по всяко време на деня и нощта запълва любимата улица на Барселона. „Рамбла” се състои от 5 улици, имащи различен облик и наименование и следващи една след друга – „Рамбла де Каналетес” – това е първата част на улицата, която тръгва веднага от „Пласа де Каталуня”: в самото начало има прекрасен фонтан, притежаващ чудотворни сили. Легендата гласи, че този, който отпие от водата на фонтана никога няма да напусне Барселона. Втората част на улицата се нарича „Рамбла деле Естудиас”, съхранила старинното си име в чест на университета, който е бил някога разположен тук. Тук се разполагат продавачите на птици. Църква в бароков стил „Маре-Деу-Бетлем” (ХVIII в.) и Палау Моха (ХVIIIв.) завършват „Рамбла деле Естудиас”.

Площад „Каталуня“ и улица“Рамбла“ – истинското сърце на Барселона 3

Оттук започва най-красивият и оживен участък на булеварда: „Рамбла де Сан Жосеп”, която днес е преименувана като „Рамбла де лес Флорс” заради множеството цветарски павилиони. От двете й страни се простират редовете на известния покрит пазар – Меркат де ла Бокерия (с колонада и железен покрив) и Палау де ла Вирейна, където се разполага Пощенския музей – кабинет, в който се организират временни изложби.

Площад „Каталуня“ и улица“Рамбла“ – истинското сърце на Барселона 4

Третата улица е „Рамбла делс Капутшинс” – тук е разположен най-известният театър на Барселона Гран Театре дел Лисеу, до църквата „Сан Пау дел Кам”.

Карер Ноу де ла Рамбла”, вдясно от булеварда, води към Двореца Гюел (творба на Антонио Гауди), в който е открит музей на театралното изкуство. Тази малка улица служи като част от естествената граница, отделяща Китайския квартал (Бари Ксино).

Площад „Каталуня“ и улица“Рамбла“ – истинското сърце на Барселона 5
Двореца Гюел

Рамбла де Санта Моника” – това е последната част на булеварда. Тя води към колоната с паметника на Колумб и завършва на две крачки от входа в пристанището на Барселона.

Площад „Каталуня“ и улица“Рамбла“ – истинското сърце на Барселона 6
Гран Театре дел Лисеу
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.