fbpx Skip to main content
Площад “Навона” в Рим

Площад “Навона” в Рим

Крачим из Вечния град и си спомняме думите на италианския писател Силвио Негри: „Един живот не стига за Рим“. И наистина, няма друг град, който да се мери с Рим. Няма друг, който да е именуван с определенията „Главата на света“, „Пъпа на света“ и “Вечния град”.

Много са римските площади, които заслужават нашето внимание, но сред тях едва ли има по-красив и величествен от площад „Навона“. Горещите почитатели на Италия твърдят, че на Ботуша най-красивите площади са „Кампо“ в Сиена и „Навона“ в Рим.

Площад “Навона” през нашия обектив

Отразяващ 2000 години римска история, площад Навона е удивителна смесица от римски стадион, средновековен пазар и бароков площад, сцена на великото съперничество между гениите на барока Джан Лоренцо Бернини и Франческо Боромини.

Площадът възниква през 86 г. от н.е. и се намира в очертанията на стадиона на Домициан, който е имал около 30 000 места. През Средновековието най-важният пазар в Рим, намирал се на Капитолийския  хълм, бива преместен на мястото на днешния площад „Навона“ и в продължение на 4 века е пазар.

Площад "Навона" в Рим 2
Площад “Навона” е център на изкуството

През XVI век на Пиаца Навона са издигнати Фонтанът на мавъра и Фонтанът на Нептун, по проект на Джакомо дела Порта. През 1651 г. е завършен централният фонтан – Фонтанът на четирите реки, дело на Джан Лоренцо Бернини.

Площад "Навона" в Рим 3
Фонтанът на четирите реки, църквата “Света Агнеса” и дворецът “Памфили” /вляво/, в момента посолство на Бразилия
Площад "Навона" в Рим 4
Фонтанът на четирите реки, образът на река Ганг

Съвременният си вид площад „Навона“ придобива през XVII век, когато папа Инокентий X от рода Памфили построява тук своята резиденция и възлага поръчки на бароковите архитекти и скулптори Бернини, Боромини и Раиналди. Площад „Навона“ е известен с обкръжаващите го сгради: дворецът „Памфили“, църквата „Света Агнеса“ и др.

Площад "Навона" в Рим 5
Фонтанът на Нептун, автор Джакомо дела Порта

Особено красив е площадът по време на коледните и новогодишни базари – навсякъде се мяркат образите на приказната фея Бефана, носеща подаръци за децата на Богоявление (6 януари). На послушните деца – подаръци и лакомства, на непослушните – въглен.

Площад "Навона" в Рим 6
Феята Бефана ни чака на коледно-новогодишните базари на площад “Навона”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.