fbpx Skip to main content
Понте Милвио – история и любов в едно

Понте Милвио – история и любов в едно

Понте Милвио – сцена на красивата любов

Понте Милвио е легендарен и нарицателен мост над река Тибър в Рим, който е бил съвременник на възходите и паденията на Римската империя в миналото и сцена на красива любов в настоящето.

Новият каменен мост

Мостът е построен от консул Гай Клавдий Нерон през 206 г. пр. Хр. в чест на победата му над картагенците. През 115 г. консул Маркус Скарус разрушава моста и го построява наново от камък на мястото на стария.

Катинарите – символ на любов

През вековете Понте Милвио е обновяван няколко пъти, а в началото на ХХІ в. става известно място за влюбени двойки, които започват да закачат на една лампа на моста, катинари, символизиращи любовта им.

Влюбените двойки надписват с маркер своето желание на катинара, жената го заключва на избрано място, след което мъжът се обръща с гръб към парапета и хвърля през рамото си ключето на катинара във водите на река Тибър.

Неизменно ритуалът на заключената любов завършва с целувка и вяра, че любовта е единствената религия в света, която може и невъзможното.

Ритуалът е измислен от писателя Федерико Мочия в книгата „Искам те“ и завършва с изхвърляне на ключа в Тибър.

Мостът на заключената любов

Този символичен акт става толкова популярен в Рим, че лампата започва частично да се руши под тежестта на катинарите. Оттогава хората започват да закачат катинарите на любовта навсякъде – по моста, по пътните знаци, по кошчетата за боклук.

През 2007 г. за целта се инсталират две метални колони, но през 2012 г. властите отново трябва разчистват Моста на заключената любов от тежестта на любовта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.