fbpx Skip to main content
Последното градско лозе във Виена

Последното градско лозе във Виена

Ще ви разходим из чудната Виена – оказва се, че този град крие неподозирани богатства.

Зад масивен каменен парапет, на ъгъла на оживения Шварценбергплац (Schwarzenbergplatz), се крие неочаквана гледка –  последното останало лозе в централна Виена.

Шварценбергплац
Шварценбергплац

Старата къща в Гринцинг

За лозето се грижи винарната Mayer am Pfarrplatz чисто по носталгични, а не по комерсиални причини. Те са собственици на ресторант в изящна стара къща в стил Бидермайер на Пфаррплац 2 (Pfarrplatz 2) в Гринцинг, където известно време е живял Бетховен, така че едно такова малко лозе е несъмнено добра реклама.

Mayer am Pfarrplatz
Mayer am Pfarrplatz

Древната история на крайдунавските лозя

Още през далечната 280 г.сл.Хр., по заповед на римския император Проб, девствените крайдунавски земи започват да се засаждат интензивно с лозя, въпреки че келтите преди това вероятно също са познавали гроздето.

Лозята са с дълга история
Лозята са с дълга история

Виена – перфектното място за бялото вино

Белите вина са специалитет
Белите вина са специалитет

Краткото горещо лято, продължителната влажна есен и дългата студена зима правят Виена идеалното място за отглеждането на бели вина, които варират от тръпчиви, сухи и кисели до сладки от по-късната реколта. В Австрия има десет винарски района, които са главно в слънчевия изток и Виена е най-малкият със своите 530 хектара лозя, разположени в града.

Това го превръща в най-големия в света лозарски град. 90% от гроздето е Grüner Veltliner, от което се прави типичното провинциално бяло вино, като само малка част от него се заделя за червени вина и розе.

Виенската гора – център на лозовите масиви

До края на ХVІІ в. лозята обхващат голяма част от централна Виена. След  успешното отблъскване на турците обаче, през бароковия период започва застрояване на предградията и лозовите масиви постепенно се изместват в подножието на Виенската гора (Wienerwald), на север от града.

Виенската гора
Виенската гора

Днес виното е част от виенската култура заедно с изкуството и музиката. То се пие в уютни таверни (Beisel), в изискани ресторанти и тайни изби из целия град.

Добре място за среща в уютна обстановка
Добре място за среща в уютна обстановка

Незабравимо винено изживяване в Heurigen

Кулминацията на виненото изживяване настъпва през лятото, когато местни и гости се отправят към лозята в предградията, за да посетят таверните, известни под името Heurigen. Думата heurige произлиза от heur, което значи „тази година“ и се отнася до последната реколта, а именно от миналия септември и октомври. Император Йозеф ІІ (1765-90) е този, който вдига данъците на виното, като дава възможност на винопроизводителите да продават вино от собствените си изби 300 дни в годината.

Heurigen
Heurigen

Денят на Св. Мартин

Гроздето трябва да се отглежда в района на Виена, като се забранява вносът от други райони. Този указ важи и до днес. Само автентично тазгодишно вино може да виси на боров клон през март и да подсказва, че е налично. Така или иначе, след Деня на Св. Мартин (11 ноември) се смята, че виното от предишната година е достатъчно узряло. Св. Мартин е единственият християнски светец, който не е бил измъчван и денят на погребението му измества езическия празник Бакхус, богът на виното.

Кръщаване на младото вино
Кръщаване на младото вино

Кръщаването на младото вино

С течение на времето, 11-ти ноември също става традиционен празник за кръщаване на младото вино в много централно-европейски райони, а в Австрия е в компанията на печена гъска. Възможно е в рамките на няколко кратки седмици, след прибирането на реколтата, да се дегустират ранните етапи от съзряването на новото вино под наименованията Most (неферментирало), Sturm (ранно ферментирало) и Staubiger (ферментирало, но все още мътно).

Sturm
Sturm

Разбира се, както във всички добри лозарски райони, има и лоши години, една от които е 1450 г. Тогава, поради лошото време, виното било толкова кисело, че го смесили с варта, използвана за основите на северната кула на Штефансдом. Говори се, че се получил изключително здрав хоросан!

Заповядайте на някои от екскурзиите ни до Виена и опитайте прословутото бяло вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.