fbpx Skip to main content
Пражкият астрономически часовник спря

Пражкият астрономически часовник спря

Харесвате ли Прага? На нас това ни е един от любимите градове – ако не сте били там, разгледайте нашите предложения за екскурзии до Прага. Заедно ще видим прочутия часовник в центъра на Прага – една от най-известните туристически атракции в цяла Европа. Но дали той ще работи?

Световноизвестният астрономически часовник на площад Староместки намести в Прага спря работа и ще бъде реставриран през следващите шест месеца. За последно часовникът работи до 9 часа на 8 януари.

Пражкият астрономически часовник спря 1

Създаването на часовника

Часовникът е монтиран на южната фасада на Кметството на града през 1410 година. Според легендата градските съветници ослепили създателя на уникалното устройство, след като завършил работата си, за да не направи такива часовници на други места.

Пражкият астрономически часовник спря 2

Реставрация

Средновековният архитектурен шедьовър ще бъде разглобен на части и ще бъде реставриран. Това е първият основен ремонт на часовника от ­­II-та световна война насам. Тогава той е силно увреден, а следващите поправки не са качествени.

Пражкият астрономически часовник спря 3

Най-старият работещ часовник в света

Ежегодно най-голямата атракция на чешката столица привлича хиляди туристи. Те се струпват на всеки кръгъл час, за да наблюдават преминаването на фигурите на 12-те апостоли, които се появяват последователно в кръг на 2 прозорчета.

Пражкият астрономически часовник спря 4

Други алегорични образи, които са сред уникалните елементи на часовника са този на Смъртта – скелет с пясъчен часовник в ръка, Скъперник, държащ кесия с монети и суетата, която се взира в огледало. Зодиакалните знаци под циферблата са добавени през 1865 година.

Пражкият астрономически часовник спря 5

Голям екран компенсира разочарованието

За да компенсира донякъде разочарованието на 7 милиона посетители, които годишно посещават чешката столица, се предвижда прожектирането на голям екран на дефилирането на апостолите, който ще бъде монтиран на мястото на часовника.

Пътувайте с нас до Прага и няма да съжалявате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.