fbpx Skip to main content

Пражкият астрономически часовник спря

Харесвате ли Прага? На нас това ни е един от любимите градове – ако не сте били там, разгледайте нашите предложения за екскурзии до Прага. Заедно ще видим прочутия часовник в центъра на Прага – една от най-известните туристически атракции в цяла Европа. Но дали той ще работи?

Световноизвестният астрономически часовник на площад Староместки намести в Прага спря работа и ще бъде реставриран през следващите шест месеца. За последно часовникът работи до 9 часа на 8 януари.

clock

Създаването на часовника

Часовникът е монтиран на южната фасада на Кметството на града през 1410 година. Според легендата градските съветници ослепили създателя на уникалното устройство, след като завършил работата си, за да не направи такива часовници на други места.

clock 2

Реставрация

Средновековният архитектурен шедьовър ще бъде разглобен на части и ще бъде реставриран. Това е първият основен ремонт на часовника от ­­II-та световна война насам. Тогава той е силно увреден, а следващите поправки не са качествени.

astronomical_clock1

Най-старият работещ часовник в света

Ежегодно най-голямата атракция на чешката столица привлича хиляди туристи. Те се струпват на всеки кръгъл час, за да наблюдават преминаването на фигурите на 12-те апостоли, които се появяват последователно в кръг на 2 прозорчета.

people 2

Други алегорични образи, които са сред уникалните елементи на часовника са този на Смъртта – скелет с пясъчен часовник в ръка, Скъперник, държащ кесия с монети и суетата, която се взира в огледало. Зодиакалните знаци под циферблата са добавени през 1865 година.

29_slider_tmavsi orloj

Голям екран компенсира разочарованието

За да компенсира донякъде разочарованието на 7 милиона посетители, които годишно посещават чешката столица, се предвижда прожектирането на голям екран на дефилирането на апостолите, който ще бъде монтиран на мястото на часовника.

Пътувайте с нас до Прага и няма да съжалявате!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.