fbpx Skip to main content
Рига – красавицата на Балтийско море

Рига – красавицата на Балтийско море

Столицата на Латвия – Рига е разположена на Рижкия залив, по двата бряга на река Даугава, точно където се влива в Балтийско море. Рига е най-големият град в трите прибалтийски държави и трети по големина на Балтийско море след Санкт Петербург и Стокхолм.

Старият град

Градът е създаден през 1201 година. Старият град е с великолепна архитектура – средновековните къщи, крепостта и църквите създават неповторима атмосфера.

Някога Рига е била заобиколена от дебела, триметрова защитна стена, от която до наши дни е запазена само една кула.

Фасадите на сградите варират от барок и класицизъм до Арт нуво и Арт деко.

Архитектурният стил Арт нуво – красота и изящество

Най-красивите сгради в стил Арт нуво са на улиците „Алберта“ и „Елизабетес“.

Улица „Алберта“ се смята за сърцето на Арт нуво. Тук най-добре могат да се проследят различните стилови направления, които са се появили в Латвия от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Улиця Алберта - Арт нуво
Улиця Алберта – Арт нуво

Замъкът на Рига

Една от забележителните сгради е Замъкът на Рига. Тук през вековете са се нанасяли най-различни управници, последният от които е латвийският президент.

Замъкът на Рига
Замъкът на Рига

Чудотворните мощи на Св. Якоб

Църквата “Св. Якоб” е построена през 1225 г. и в нея се намират чудотворните мощи на Св. Якоб, разпространявал християнството по тези земи през ХІІ век.

Църква Св. Якоб
Църква Св. Якоб

Камбаната на грешниците

Храмът се слави с малката камбана, която виси от външната страна на камбанарията, за да се чува по-добре нейният звън при пожар или вражеско нападение. Наричали я “камбаната на грешниците“, защото биела преди да бъде изпълнена смъртна присъда, както и ако мине невярна жена. Затова мнозина изпитали облекчение, когато, през Първата световна Война, тя била махната и дадена за претопяване. През 2001 г. по случай 800-годишнината на Рига един мъжки хор дарява на църквата нова камбана.

Площадът на Катедралата

Централен площад и най-големият в Рига е площадът на Катедралата. Тук естествено се намират и най-добрите кафенета на открито в града.

Площадът на Катедралата
Площадът на Катедралата

Главната Катедрала

В единия край на площада се издига главната Катедрала, изградена през 1211 г. и достроявана и променяна няколко пъти след това. Фасадата й е смесица от различни архитектурни стилове.

Главната катедрала
Главната катедрала

Особен интерес представлява произведеният в края на ХІХ век в Германия, орган, който за времето си е бил най големият в света. Днес, със своите 700 тръби – от 13 мм до 10 м, той е втори по големина в Латвия.

Орган
Орган

Къщата на търговската гилдия на Черноглавите

На площада на Кметството се намира една от най-красивите сгради в Рига – Къщата на търговската гилдия на Черноглавите, построена през 1334 г. По време на Втората световна война сградата е разрушена. Възстановена е едва през 90-те години на ХХ век.

Къщата на търговската гилдия на черноглавите
Къщата на търговската гилдия на черноглавите

Бременските музиканти

Впечатление прави и статуята на Бременските музиканти – магарето, кучето, котката и петелът от приказката на братя Грим са подарени на Рига от германския град Бремен през 1990 г. Намира се до църквата Св. Петър.

Бременските музиканти
Бременските музиканти

В островърхия покрив на църквата “Св. Петър” има асансьор, който отвежда до две площадки, от които се открива страхотна панорама към града.

Църква Св. Петър
Църква Св. Петър

Арт квартала Спикери

Любителите на изкуството могат да се разходят из арт квартала “Спикери”. Той се намира на една крачка от централния площад, на бреговете на Даугава.

Площад Спикери
Площад Спикери

Това е най-оживеният квартал на Рига. Тук излагат творбите си десетина арт групи, свири музика на живо, а ресторантите и кафенетата не са за изпускане.

И накрая, ако се почувствате уморени, едно от най-приятните места за отдих в столицата е паркът Бастейкалнс.

Парк Бастейкалнс
Паркът Бастейкалнс
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.