fbpx Skip to main content

Рига, Талин и Вилнюс – красавиците на Прибалтика

Рига – красивата непозната на Балтийско море

Столицата на Латвия, Рига е разположена на Рижкия залив, по двата бряга на река Даугава, точно където се влива в Балтийско море.

riga

Създаването на града

Градът е създаден през 1201 година. Старият град е с великолепна архитектура – средновековните къщи, крепостта и църквите създават неповторима атмосфера. Фасадите на сградите варират от барок и класицизъм до Арт нуво и Арт деко.

Стар град
Стар град

Сърцето на Арт нуво

Улица „Алберта“ се смята за сърцето на Арт нуво. Тук най-добре могат да се видят различните стилови направления в Латвия от края на ХІХ и началото на ХХ век.

улица Алберта
улица Алберта

Св. Якоб и „Камбаната на грешниците“

Св. Якоб се смята за една от най-значимите църкви. Храмът се слави с “камбаната на грешниците“, която биела преди изпълняване на смъртна присъда или ако мине невярна жена.

St. Jacob riga

Бременските музиканти

Магарето, кучето, котката и петелът от приказката на братя Грим са подарък на Рига от германския град Бремен през 1990 година. Намира се до църквата Св. Петър.

048_skulptura_bremenes_muzikanti

Талин – очарователната столица на Естония

Талин е модерен град, разположен на Финския залив само на 80 км от Хелзинки.

Talin (1)

Талин и финландците

Финландците са опознали красотата и очарованието на Талин много отдавна поради близостта на Хелзинки до естонския град. Прибалтийската столица е ежедневно посещавана от огромен брой финландци.

talin-finland

Старият град

Най-хубавата част от столицата е Старият град, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Талин датира от Х век и е успял да съхрани непокътната си красота за поколенията.

Старият град
Старият град

Телевизионната кула – символ на Талин

С височината си от 314 метра телевизионната кула на Талин предоставя невероятна гледка към целия град. При ясно време може да се види дори финландският бряг.

talin - tv tower

Дворецът Кадриорг – естонският Тадж Махал

Естонският аналог на Тадж Махал е построен през ХVІІІ век по нареждане на Петър Велики за любимата му съпруга Катерина І. Дворецът е заобиколен от голям парк, в който има красиви алеи, виещи се покрай цветни градини.

Talin - Kadriorg palace

Кметството на Талин

Малко известен факт е, че кметството в Талин е единствената запазена сграда в готически стил в цяла Северна Европа.

-Tallinna_town hall

Вилнюс – чаровното бароково сърце на Литва

Вилнюс – столицата на Литва, е сред най-красивите градове в Европа. Най-големият бароков стар град в Европа е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

meetologue-vilnius-1

Хълмът Гедиминас

Хълмът е от особено значение за Вилнюс, тъй като именно тук е основан градът. На хълма се издига кулата Гедиминас от ХІІІ век.

vilnjus - Gediminas

Старият град – „Балтийския Йерусалим“

Старият град е исторически център на Вилнюс, където се смесват различни архитектурни стилове. Често е споменаван като „Балтийския Йерусалим“ и пази останки от древни литовски, полски и еврейски култури.

vilnjus - old town

Портата на зората

В южната част  на Стария град се издига единствената запазена порта на града. В нея е вграден параклисът на Богородица, в който се намира чудотворна черно-златиста икона на Божията майка.

Vilnius - gate of Dawn

Пътувайте до Прибалтика с нас и се насладете на незабравими мигове!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.