fbpx Skip to main content
„Риц“ – класически декор и последна дума на техниката

„Риц“ – класически декор и последна дума на техниката

Зад класическата фасада на някогашния дом на фамилията Грамон, в който дори Людвик ХV е прекарал една нощ през 1721 г., разкошните мебели от ХVІІІ в. само създават илюзия, че сте сред един стар декор.

Hôtel_de_Charost_JP2010_salon_bleu_1 furniture

Всъщност, от самото си създаване, „Риц“ прилага всички нововъведения и винаги е в крак с най-актуалните новости и с всички изисквания на времето. Това е била идеята на създателя на хотела-институция – Сезар Риц – швейцарецът, който дава името си на този хотел, открит през 1898 г., с амбицията да впечатли всеки гост. Първо Сезар Риц прекарва дълги седмици, за да набележи в музеите и шатата из Франция мебелировката, която би била достойна за бъдещия хотел. „И най-доброто не е достатъчно хубаво“ си повтаря вманиаченият предприемач. И въвежда всички новости, старае се да доизкусори всеки детайл – електрически крушки („Риц“ е първият хотел в света, снабден с такива); специални кукички под облегалките на столовете, където дамите да закачат чантичките си; телефон; революция в областта на хигиената – собствена баня с чугунена вана (ужасна грешка според Оскар Уайлд: „Кому е приятно да живее с огромно корито в стаята!“).

Сезар Риц с Мари-Луиз Риц
Сезар Риц с Мари-Луиз Риц

Кралят на хотелите модернизира кулинарното изкуство – олекотява менютата, ангажира оркестър, който да свири по време на вечеря, решава да удължи работното време на ресторанта след полунощ, както и да го отвори в неделя.

Вечерта на откриването е истински триумф. Върволица от известни хора се събират – цветът на европейската аристокрация, първите представители на латиноамериканския хайлайф, кралете на финансовите пазари, американски милиардери. Съпругата на Сезар Риц, Мари-Луиз Риц, забелязва в тълпата един човек, който мълчаливо наблюдава. Това е Марсел Пруст, тогава начинаещ писател, който намира тук вдъхновение за своето „търсене на изгубеното време“.

Марсел Пруст
Марсел Пруст

Следват изключително успешните чаени партита, които Сезар Риц налага като мода в парижкото висше общество, както и пищните празници. „Където е Риц, там съм и аз“ казва Уелският принц и всички го следват.

Празникът е прекъснат през 1914 г., когато армията завзема хотела и първият етаж е превърнат в болница, но пък ресторантът продължава да работи в познатия лукс и блясък. След войната всичко тръгва по старому, Пруст идва ежедневно, а великата Коко крие лицето си под широкопола шапка, седнала сама до една камина. Орсън Уелс отсяда в „Риц“ за първи път, когато е на седемгодишна възраст, Хемингуей харчи в бара първите си журналистически хонорари.

Орсън Уелс

Орсън Уелс

Сянката на 1939 г. е надвиснала, но безгрижието надделява! Само за една вечер например, салоните на партера на хотела са преустроени така, че да пресъздадат марокански сук. През 1940 г. бомбоубежището на „Риц“ е най-шикозното в Париж. Коко Шанел се крие там, придружавана от прислужник, който носи противогаза й върху плюшена възглавничка.

Немските окупатори реквизират хотела и разполагат в него седалището на Вермахта, като запазват голяма част от персонала, за да има кой да ги обслужва. Някои членове на персонала организират вътрешна клетка на Съпротивата в хотела.

Освобождението позволява в „Риц“ да се завърне един от неговите най-верни почитатели – вечерта на 25.08.1944 г. Хемингуей влиза триумфално в любимия си бар, с картечница в ръка.

Ърнест Хемингуей
Ърнест Хемингуей

Писателят отново става постоянен посетител и се сприятелява с Шарл Риц, сина на основателя – и двамата били запалени любители на риболова и се забавлявали да хвърлят въдици през голямото стълбище.

Днес портретите на Хемингуей украсяват стените на бара, носещ неговото име, и продължават да съзерцават празниците на парижката нощ.

bar Heminguay

1 мнение за “„Риц“ – класически декор и последна дума на техниката

  1. Интериорът на Риц е наистина уникален – невероятно сполучлива комбинация от елементи от различни епохи, които не само че не се бият за вниманието на посетителя, но и допринасят за чувството на уют.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.