fbpx Skip to main content
Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите

Последна почит към бележития френски политик

На 30 юни на 89 години почина иконата на френската политика, Симон Вейл. Тялото й бе положено в криптата на Пантеона в Париж. Вейл е едва петата жена, удостоена с честта да бъде погребана в този храм на републиката, където почиват тленните останки на Виктор Юго, Емил Зола, Александър Дюма и Мария Кюри.

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите 1

Детството на Симон Вейл

Симон Вейл се ражда в еврейско семейство на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. Детството й е белязано от Втората световна война. Едва 16-годишна, през 1944 г. Вейл е депортирана със семейството си в Аушвиц. Тя оцелява с двете си сестри осем месеца в ада на концентрационния лагер. Дългът да се помни трагедията, се превръща в една от битките на живота й.

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите 2

Политическата кариера на Симон Вейл

След войната Вейл завършва право и политически науки. Участва в два правителствени кабинета – като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството. Като здравен министър, Вейл оставя своята диря в доминирания от мъжкия пол свят на френската политика с легализирането на абортите.

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите 3

Вейл –председател на Европейския парламент

Симон Вейл е първата жена, председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция. На първото заседание на парламента тя заявява: „Възнамерявам да посветя цялото си време и усилия на задачата, която стои пред нас”. От 2011 г. пространството пред главната сграда на Европейския парламент в Брюксел носи нейното име.

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите 4

Години по-късно

Години по-късно, вече утвърден общественик, Вейл председателства Фондацията за паметта на Холокоста, а след 2007 година става неин почетен председател.

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите 5

Последно сбогом на Симон Вейл

Десетки официални лица казват последно сбогом на Вейл. Двамата й синове, известни адвокати държат слово по време на траурната служба. Симон Вейл си отиде от този свят, но животът й ще остане в историята като символ на мира, братството и прогреса.

Да си спомним за Симон Вейл – любимката на французите 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.