fbpx Skip to main content
Сицилия – магическият остров

Сицилия – магическият остров

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море и е отделен от Апенинския полуостров чрез Месинския пролив. Родината на мафията е била дом на много цивилизации и има богата и вълнуваща история. Островът е белязан от следите на финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, испанци, французи и италианци. Древните гърци оставят впечатляващи образци на античната архитектура и изкуство. Останки от антични театри има в редица градове на Сицилия – Катания, Сиракуза, Палермо и Таормина. Византийците оставят диря с мозайките си, испанците въвеждат готически орнаменти в декорацията на дворци и църкви, а арабите слагат мюсюлмански отпечатък в Палермо. В историята на стиловете влиза т.нар. „сицилиански барок“. Световноизвестният дизайнер Джани Версаче включва елементи от сицилианския барок в творенията си и използва емблемата на древна Сицилия – Горгона Медуза.

Античният театър в Таормина
Античният театър в Таормина

Числото три сякаш е магическо за живописния остров – формата му е почти триъгълна, заобиколен е от три морета – Тиренско, Йонийско и Средиземно, има три планински вериги, дори Месинският пролив е широк 3 км.

Palermo1
Палермо

Релефът е предимно хълмист и планински. Най-голям град и административен център е Палермо. Населението на острова е около 5 милиона души, от които 150 хиляди – чужденци. Имиграцията в Сицилия е по-висока отколкото в Сардиния. Един от мотивите е мекият, умерен климат. Лятото е горещо, дължащо се на африканските ветрове. Това благоприятства отглеждането на цитрусови плодове, зърнени култури, маслини и грозде, от което се произвеждат едни от най-добрите вина в света. Силно развит е и риболовът. Зимата е дъждовна, само по високите части (над 900 м) има снеговалежи. В района на вулкана Етна обаче често се наблюдават снеговалежи дори през юли и август, тъй като по това време температурите се понижават от атлантическите течения.

Културният и морският туризъм са силно развити във всички части на острова. Сред най-привлекателните места за туристите от цял свят са Таормина, Месина, Палермо, Сиракуза, Етна.

Етна
Етна

Таормина е може би най-аристократичният курорт на Сицилия. Разположен е по склоновете на върха Тауро и в него се влиза по криволичещ, живописен път покрай морето, откъдето се откриват прекрасни гледки.

Античният Таурмион принадлежи на Сицилия още преди да стане Римска колония. През Средновековието се отличава с великолепния си блясък, след което следва период на известен упадък.

Таормина
Таормина

Акрополът на античния град се намира на върха на Монте Тауро. На възвишението над града е разположен Античният театър, откъдето се открива божествена гледка към цялата околност. В далечината се откроява величественият силует на Етна.

Над Таормина се намира Кастелмола, малко селце високо в планината, откъдето се откриват още по-пленителни гледки.

Европейците с пълно право предпочитат Таормина за романтичен меден месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.