fbpx Skip to main content
Солунската баня “Бей хамам”

Солунската баня “Бей хамам”

“Бей Хамам” е първата турска баня в Солун, която е изградена през 1444 година по поръчка на тогавашния султан Мурад II. И до днес сградата на “Бей Хамам” се намира на централната улица “Егнатия”, като ярка следа от времето на Османската империя. Заедно с останалите древни сгради създава архитектурния облик на този красив и богат на много забележителности град.

Добре известен е фактът, че банята е заемала изключително важно място в живота на османците. Тя им е давала не само възможност за поддържане на хигиена, но преди всичко там са се провеждали важни срещи и разговори, договаряли са се бизнес сделки, подготвяли са се политически ходове. Османците добре знаели, че водата пази тайни и в същото време предразполага хората. В миналото са наричали “Бей Хамам” Райските бани.

“Бей Хамам” е голяма и просторна сграда, с две отделения – мъжко и женско. Мъжката част е по-голяма и по-луксозна. Спазен е редът за студена, хладка и топла стая, а водата се е осигурявала от огромна правоъгълна цистерна.

Студената стая е осмоъгълна, с тежки колони и аркади на прозорците. В югоизточната част на банята е разположена хладната стая, чийто купол е украсен с поредица от рисунки. На изток са разположени топлите стаи, подредени около голяма кръстовидна стая, в центъра на която се намира маса за масажи. Наоколо има още осем малки помещения, оборудвани с мраморни пейки и басейни.

“Бей Хамам” функционира като баня до 1960 година. Осем години по-късно преминава към Археологическата служба за изследвания. Сградата е пострадала при голямото земетресение в Солун през 1978 година. След възстановявантое й, тя се превръща в сцена за различни театрални спектакли, представления и изложби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.