fbpx Skip to main content
Стани хаджия на Великден

Стани хаджия на Великден

Към свещения Израел векове наред се стичат тълпи от вярващи. В Йерусалим има три почивни дни през седмицата, които почитат различните религии –петък – за мюсюлманите, събота – за евреите, а неделя за християните.

Стани хаджия на Великден 1
Стани хаджия на Великден

Какво значи да си хаджия?

Историята на „хаджилъка“ датира още от времето на Османската империя, когато османските първенци тръгват по светите места в Мека. Думата „хадж“ на арабски означава поклонение. По подобен начин богатите християни се отправят към светините  в Йерусалим. Мечтата на възрожденските българи била по Великден да се поклонят на Божи гроб и да получат благоволение. Това е не само признак на свещено пътуване, но и знак на благородство.

Стани хаджия на Великден 2

Как се става хаджия?

Кандидатите за хаджии задължително преминават през няколко ритуала. От тях се изисква повече набожност и почтеност от другите хора. Те не трябва да са и сиромаси, за да не посрамят името. Така християнинът става свят човек и получава пред името си титлата хаджи, която в миналото се е изобразявала с вълнообразна чертичка.

Стани хаджия на Великден 3

Изискванията обаче не спират дотук:

  • Поклонението трябва да се извърши по време на Страстната седмица;
  • Да видиш нура – огъня, който излиза от Божи гроб в нощта на Възкресение Христово в едноименната църква. От него се палят великденските свещи, които се носят у дома като доказателство за хаджилък;
  • Да се потопиш в река Йордан  със специално ушита хаджийска риза;
  • Да си поръчаш „ерусалимка“ – щампа върху мушама, където са изобразени епизоди от живота на Исус Христос и Страшния съд;
  • Да получиш документ от патриаршията в Йерусалим, която закриля  православните поклонници в Светите земи.
Стани хаджия на Великден 4

Кога?

Традицията се заражда в годините на Османската империя. Тогава богатите християни на Балканите са искали да се измерват с османските първенци. Първоначално хаджилъкът е бил само за мюсюлманите, които са ходили на поклонение в Мека.

Стани хаджия на Великден 5

Къде?

Най-святото място за християните е Божият гроб в Йерусалим. Смята се, че тъкмо тук според Светото Писание е бил разпнат, погребан и възкръснал Исус Христос. Поклонниците толкова се гордеели, че кракът им е стъпил по местата където е минал Исус, че в миналото думата „хаджи“ се е използвала като титла. За евреите голяма светиня е Стената на плача, а за мюсюлманите – Хълмът на храма с джамията Ал Акса.

Стани хаджия на Великден 6

Намерете предложенията ни за екскурзии до Израел ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.