fbpx Skip to main content
Приказни замъци в сърцето на Трансилвания

Приказни замъци в сърцето на Трансилвания

Областта Трансилвания обхваща северозападната част на Румъния и по цял свят е прочута като една от най-живописните планински области и най-силно развитата област на днешна Румъния.

Трансилвания

Митичната фигура на страховития граф Дракула, макар и силно преувеличена, безспорно допринася за известността на тази румънска област сред туристите след падането на Желязната завеса в Европа. Замъкът Бран, който неразривно се свързва с неговото име, е разположен на висок хълм до град Бран, недалеч от Брашов. Замъкът е изграден върху скала, откъдето се открива отлична видимост към цялата околност. Оттук е минавал и основният търговски път между Трансилвания и Влашко.

5093006372_4047a56491_b
Замъкът Бран

Владетелят, на който се приписва прозвището Дракула, превеждано като „дракон“ или „дявол“, е Влад Цепеш. Името Цепеш на румънски означава „човек, който набива на кол“ и му е дадено заради неговата жестокост. За него се споменава за първи път в турски хроники от XV – XVI век.

До 1947 година замъкът е собственост на румънското кралско семейство. Днес посетителите могат да видят традиционни мебели и гоблени от времето на румънската кралица Мария (любимка на румънците, това е същата кралица, която е строила двореца в Балчик), както и да се насладят на богатата колекция от румънски и чуждестранни произведения на изкуството от XIV-XV век.

В известния днес планински курорт Синая се намират и други два изключително впечатляващи дворци – Пелеш и Малкият Пелеш – Пелишор.

Дворецът Пелеш се смята за един от най-красивите замъци в Европа. Разположен е в подножието на Карпатите, на средновековния път, свързващ Трансилвания и Влахия. Построен между 1873—1914 г., той получава името си от протичащата наблизо планинска река.

Земите са закупени за лов и лятна резиденция от крал Карол І през 1872 г. От всички предложени проекти кралят се спира на германския архитект Йохан Шулц. Архитектурният стил е неоренесанс, в изящно изписаните фасади към вътрешния двор личи саксонското влияние, а барокът се усеща в интериора, украсен с богати дърворезби.

Peles-Castle-Sinaia-Romania
Замъкът Пелеш

Колекцията от произведения на изкуството е сред най-добрите в Източна и Централна Европа –скулптура, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия. Пред главния вход е поставена статуя на крал Карол І.

Малкият Пелеш – Пелишор, е не по малко завладяващ независимо от по-скромните си размери. Строен по времето на Карол І, той разполага с 70 зали, сред които се открояват хола и трапезарията. Външният вид впечатлява с нетрадиционното съчетание на модерния стил с византийски и келтски декорации.

Пелишор
Замъкът Пелишор

През 2006 г. правото на собственост върху дворците Пелишор и Пелеш е върнато на Михай І, който ги предоставя на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.