fbpx Skip to main content
У Флеку – най-старата пражка бирария

У Флеку – най-старата пражка бирария

Първият писмен документ, в който се споменава за бирарията, датира от 1499 г., когато къщата, в която тя се помещава, е закупена от пивовара Вит Скременец. Това прави У Флеку единствената европейска бирария, която произвежда бира в продължение на повече от 500 години без да спира. През 1762 г. бирарията е купена от Якуб Флековски, който дава днешното й име – “У Флеку” (на чешки U Fleku – при Флековците). По време на комунистическия режим в Чехия бирарията е национализирана, но след смяната на държавното управление тя е върната на собствениците й.

Уфлеку
У Флеку

Днес автентичната обстановка в историческата сградата е допълнена от стилното обзавеждане във всички зали на бирарията – зала “Академията”, където се срещали известните личности на XIX и началото на XX век, зала “Вацлавка” с изрисувани прозорци и рицарската зала, реставрирана и обзаведена в среновековен стил. Клиентите могат също така да се настанят под открито небе в бирената градина.

Уфлеку - интериор
У Флеку – интериор

У Флеку е не само един от най-известните ресторанти в Прага, но също така и любимо място на почитателите на бирата от цял свят. Бирарията прави свой собствен тъмен лагер, който можете да опитате само на място. Лагерът се произвежда от напълно натурални съставки – вода, хмел, мая и четири вида ечемичен малц. Всеки ден в бирарията се се консумират около 2000 халби лагер.

Уфлеку - бирената градина
У Флеку – бирената градина
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.