fbpx Skip to main content
Фламенко – огън и грация от Андалусия

Фламенко – огън и грация от Андалусия

Фламенко е вид испански фолклорен музикален жанр и вид танц от област Андалусия в Южна Испания. Включва cante (пеене), toque (свирене на китара), baile (танцуване), jaleo (пляскане с ръце) и pitos (щракане с пръсти) за окуражаване на изпълнителя. Фламенко често се свързва с gitanos (ромско малцинство в Испания) и много от най-добрите изпълнители в този жанр са от тази етническа група. Фламенко музика за първи път е писана в края на XVIII век, но към края на XIX претърпява драстични промени. В днешно време тази музика е популярна в цял свят и се преподава в много страни. Интересен факт е, че в Япония например има повече училища по фламенко отколкото в самата Испания. На 16 ноември 2010 г, ЮНЕСКО обявява фламенкото за един от шедьоврите на световното устно и нематериално наследство.

Фламенко шоу
Фламенко шоу в Барсенона

Фламенко се изпълнява по четири основни начина:

Juerga – това е неформално, спонтанно събиране подобно на джазовия „джем сешън”. Изпълнителите и инструментите варират в зависимост от наличността, а мястото на което се провежда се нарича „ peña flamenca.”

Tablaos се наричат специални места оформили се през 60-те години на миналия век, имащи собствен ансамбъл от изпълнители за всяко шоу. Много от световно известните изпълнители, като певецът Мигел Поведа започват своята кариера в tablaos flamencos.

Професионалният концерт е малко по-формално събитие. Традиционият концерт има само един певец и една китара за съпровод, докато танцовите изпълнения включват две или три китари, един или повече певци и няколко танцьори. „Новото фламенко” популяризирано от Камарон де ла Исла може да включва и други инструменти освен китара, като флейта, саксофон, пиано, бас или електрическа китара.

И на последно място са театралните изпълнения на фламенко, които могат да се сравнят с балетни постановки и са изпълнявани от ансамбли като „Сара Барас фламенко балет”. Palos (или по-известни като cantes) са различните фламенко стилове класифицирани по критерии като ритмичен модел, стил, хармонична прогресия, строфова форма и географски произход.

Фламенко виво
Фламенко виво

Познати са над 50 различни стила, макар повечето от тях да се изпълняват доста рядко, като най-често се изпълняват около 12. Разделени са на три основни категории: cante grande (най-сериозната форма), cante chico (най-веселата и фриволна форма) и cante intermedio (всички останали). При cante grande се наблюдават ясни белези на Арабска и Испанска фолклорна музика, както и следи от Византийска, Християнска и Еврейска религиозна музика. Много велики китаристи, като Пако Пеня, Пако Де Лусия, Карлос Монтоя, Пепе Ромеро, Пепе Мартинез и др. са посветили своите професионални способности на фламенко сцената. Един типичен фламенко рецитал с вокален и китарен акомпанимент се състои от поредица музикални изпълнения в различни стилове, като вокалните изпълнения са разделени едно от друго от солови изпълнения за китара наречени falsetas. Китаристът също така осигурява кратка интродукция, която определя тоналността и темпото на вокалното изпълнение.

Фламенко
Във вихъра на танца
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.