fbpx Skip to main content
Римският форум – туптящото сърце на Вечния град

Римският форум – туптящото сърце на Вечния град

Според някои историци думата „форум“ (площад) произхожда от латинската дума ferendo (нараняване), тъй като това е било мястото, където са се водели диспути и са се договаряли сделките. Според други, forum произлиза от fores, в смисъл на оградено място.

111-628

Римският форум е най-старият площад на Древен Рим и се смята, че е бил построен от легендарния основател на Рим – Ромел. Разположен е в долината между трите хълма – Палатин, Капитолий и Есквилин.

Хълмът Палатин
Хълмът Палатин

Първоначално е представлявал заблатено място на дъното на долина, използвана за гробище, по-късно е изсушен, когато е построена Cloaca Maxima. След пресушаването на областта, започва строителството на Форума. Една част от него е била предопределена за магазини, друга – за публични церемонии, религиозни празници, провеждането на избори в канцелариите и магистратурите и за обявяването на присъдите на осъдените. В течение на времето към форума постепенно са присъединявани други значителни паметници, които са се превърнали в средище на градския социален живот.

romaforoaugusto

През II век пр.н.е. тук са се издигали базиликите „Порция“, „Семпрония“ и „Емилия“. През епохата на управлението на император Август, в резултат на постепенното застрояване, Римският форум достига огромни размери и се превръща в център на деловия, религиозния и обществения живот на града.

През периода на упадъка на Римската империя Форумът е бил значително разрушен от нашествието на варварите, в частност на готите – 410 г. и на вандалите – 455 г.

forum_romanum_rom-1

С разпространението на християнството, привържениците на новата вяра започнали да строят на мястото на Форума своите църкви в близост до Свещения път (Via Sacra).

"Via Sacra" (Свещения път)
“Via Sacra” (Свещения път)

В началото на VII век животът във Форума е продължавал само близо до паметниците, преобразувани от християните в църкви. Един век по-късно той е бил изоставен напълно. Част от разрушените сгради са се използвали от жителите за строителството на домове, а по-голяма част от развалините били напълно унищожени.

През Средновековието на това място са пасли овце и поради това са го наричали Кампо Вачино.

Кампо Вачино
Кампо Вачино

Едва в наше време, благодарение на огромния труд на археолозите и реставраторите, става възможно възстановяването на този грандиозен комплекс на древния, републикански и императорски Рим.

111-648

Днес Римският форум е едно от най-привлекателните мяста на Вечния град, където можем да проследим обществения живот на нашите предшественици в течение на хиляди години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.