fbpx Skip to main content
Хамбург – зелената столица на Европа

Хамбург – зелената столица на Европа

Хамбург или Свободният ханзейски град Хамбург, е вторият по големина град в Германия (след Берлин) и седми в Европейския съюз, както и най-големият град в ЕС, който не е столица. Разположен е на река Елба, над мястото където тя се влива в Северно море. В Хамбург се намира най-голямото морско пристанище в страната и трето по площ и обработени товари в Европа (след Ротердам и Антверпен). Той е главен град на една от шестнадесетте провинции на Германия, носеща същото име. Заради голямото значение на пристанището за цялата страна, в Германия градът често е наричан „Врата към света”.

Пристанището нощем
Част от пристанището с новостроящата се филхармония на заден план.

Хамбург е един от основните индустриални центрове на Германия – там се намират фабриката на Еърбъс, корабостроителницата Блом и Фос, централата на козметичните гиганти Нивеа и Теза, германската централа на Филипс, най-големият медодобивен завод в Европа “Аурубис”, едната от двете фабрики за пиана и рояли Стейнуей, компанията за писалки Монблан, пивоварна Холстен и др. Хамбург е разположен на мястото, където реките Алстер и Биле се вливат в Елба. В центъра на града река Алстер е изкуствено преградена и образува едноименно езеро, разделено на две части. Многобройните реки и канали на територията на града се пресичат от над 2500 моста. Това прави Хамбург града с най-много мостове в Европа – повече от Амстердам, Венеция и Лондон взети заедно. Към територията на града принадлежат и островите Нойверк, Шархьорн и Нигехьорн, както и националният парк Хамбургишес Ватенмеер.

Река Елба
Един от ръкавите на река Елба.

През XIV век Хамбург става един от основателите на търговския съюз Ханза. Ханза, Ханзейски съюз или Ханзейска лига е съюз на търговски гилдии в Северна Европа в периода XII – XVII век. Съюзът изгражда и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и голяма част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои собствени закони и взаимно си осигуряват помощ и защита. Столицата на Ханзата е град Любек, намиращ се в Северна Германия, на 68 км от Хамбург. Ханзата обединява всички градове за защита на търговските интереси на членуващите свободни градове. Тя съществува и до днес, с някои малки прекъсвания. И до днес за някои градове, като нарицателно остава името ханзейски град, каквито са Хамбург, Любек и Бремен. В своята богата история Хамбург е бил под датско владение, част от Свещената Римска империя и столица на департамента Буш-дьо-л’Елб по време на френското владение. През 1815 г. Хамбург става част от Германския съюз а през 1867 – член на Северно германския съюз. През 1871 г. се присъединява към Германската империя.

Куин Мери 2
Един от най-луксозните круизни кораби в света – Куин Мери 2 в хамбургското пристанище.

В началото на XX век Хамбург се превръща в космополитен град, базиран основно на търговията с цял свят. По това време “Хамбург-Америка” става най-голямата трансатлантическа параходна компания. В града са централите и на други параходства, с линии до Южна Америка, Африка, Индия и Източна Азия. Хамбург е пристанището, от което много германци и източноевропейци се отправят към Новия свят. С морския си чар и откритост към света ханзейският град Хамбург е един от най-красивите големи градове в Европа и предлага на своите гости предимствата както на градския бит, така и на живота сред природата в най-чист вид – разнообразие от хотели, ресторанти, театри и магазини, изискани плажове по поречието на Елба и зелени брегове на Алстер, оживено пристанище и забележителности от 1200-годишната история на града. Пищна зеленина, наситено сини езера и бълбукащи фонтани сред пулсиращата джунгла на големия град – Хамбург доказва, че природата и градската среда могат да съществуват в чудесно съжителство. „Зеленият крайбрежен град“ отдавна си е спечелил популярност и през 2011 г. беше избран за зелена столица на Европа. Това не е учудващо, след като почти половината от територията на града е заета от зони за почивка и зелени площи, защитени зони и гори. Наред с това пристанището, градският плавателен канал и Алстер придават на този ханзейски град неповторим морски чар. По плажовете, кейовете и малките пристани, между луксозните круизни кораби, гигантските контейнеровози и грижливо реставрираните кораби-музеи, световният пристанищен град предлага всякакви развлечения за свободното време – включително и изкушението да потеглите на далечно пътуване. Задължителна при посещението в Хамбург е обиколката на пристанището и историческия квартал със складовете (Speicherstadt) със старите му мостове. Само тук можете да видите Миниатюр Вундерланд (Miniatur Wunderland) – най-голямата железница-модел в света.

Новата филхармония в Хамбург
Така ще изглежда новата филхармония след завършването си.

Но естествено Хамбург предлага и оживена модна и културна среда. Елегантни търговски пасажи, изискани бутици, антикварни и деликатесни магазини примамват към дълга обиколка по магазините. А вечер над 300 театъра, музикални сцени, вариетета и сцени на „малкото изкуство“, като, разбира, се не бива да се забравят световни събития като мюзикъла на Дисни „Цар Лъв“, „Котките” на Андрю Лойд Уебър, „Mamma Mia” и др. предлагат културни събития, както подобава на един голям световен град. Символ на музиката на бъдещето е Филхармонията на Елба. Тази впечатляваща концертна зала, която се строи в момента, ще бъде новият символ на града в пристанищния район. Първата обществена опера в Германия отваря врати в Хамбург на 2 януари 1678 г. Първоначално операта се намира в в скромна дървена сграда. По-късно в непосредствена близост е построена нова сграда, на място, на което операта се помещава до ден днешен. Тук Монсерат Кабайе започва световноизвестната си кариера. Множество други звезди като Лучано Павароти и Мария Калас също са чести гости на операта. Наситени с преживявания часове предлага знаменателната за нощния живот на Хамбург улица „Репербан“ (Reeperbahn) с множеството си клубове, дискотеки, барове, кръчми и кафенета. Освен това Хамбург е известен и извън границите си с най-големия народен празник на Севера – Hamburger DOM, Alstervergnügen, рождения ден на пристанището (Hafengeburtstag), неделния рибен пазар, празника на японската цъфнала вишна, а по Коледа – с множеството коледни базари.

Театър Нойе Флора в Хамбург
Театър Нойе Флора представя “Фантомът от операта” на Андрю Лойд Уебър.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.