fbpx Skip to main content
ХЕРЕНХИМЗЕЕ – БАВАРСКИЯТ ВЕРСАЙ

ХЕРЕНХИМЗЕЕ – БАВАРСКИЯТ ВЕРСАЙ

Замъкът Херенхимзее се намира на острова Херенинсел, най-големият остров в езерото Химзее, което пък е най-голямото езеро в Бавария и третото по големина в Германия. Наричат го още „Баварското море“.

Дворецът Херенхимзее е изграден в стил класицизъм, по образец на Версайския дворец, в прослава на Краля Слънце Людвик ХIV, който за Лудвиг ІІ бил пример за подражание. Интериорът на двореца е в стил необарок. Това е най-скъпият проект на Лудвиг ІІ, но преждевременната смърт на краля остава недовършени 50 от общо 70-те стаи на двореца.

From above1

Главните зали  са също така разкошни, както във Версай.  Нещо повече – огледалната зала на двореца Херенкимзее е по-голяма по размери от огледалната зала на Версай. Замъкът грабва посетителя с великолепието си. Още от вестибюла човек попада в някакъв нереален свят, който пленява с вълшебството си. Всичко блести в злато.  Вътрешните помещения са декорирани с кралските лилии, символ на Бурбоните, династията на Людвик XIV. Безброй са скулптурите, бюстовете и портретите на Краля Слънцe, украсяващи залите на двореца. Блясъкът на полилеите ослепява, а бордото и баварското синьо, които доминират, доставят  истинска наслада.

Безспорно обаче най-голям възторг предизвиква Парадната спалня. Всичко тук е в стил рококо и блести в злато, а леглото е изографисано със сцени, изобразяващи Венера и Адонис.

Paradna spanlnia
Парадната спалня

До кралските покои се намира Огледалната зала. Всяка вечер кралят заповядвал да бъде осветявана от 33 полилея и 44 свещника, в които горели 2000 свещи.

Едно забавно изобретение, което привлича вниманието, е „магичната маса” в трапезарията. Тя се издига автоматично от люк, разположен на пода и свързва залата с кухнята отдолу.

Mirror hall
Огледалната зала

Силно въздействие оказва и музеят, който се намира в  незавършената част на замъка. Оригиналните мебели от разрушения кралски апартамент в Мюнхенската резиденция, първата спалня от двореца Линдерхоф, многобройните портрети и мраморни бюстове, всичко напомня за противоречивата личност на този необикновен крал.

Прекрасният парк около Херенхимзее и незабравимата  гледка предразполагат към мечтание и приказни фантазии.

Ако искате да избягате ог реалността и да усетите пълно спокойствие, Херенхимзее е точното място.

Staja

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.