fbpx Skip to main content
Холгер Данске – призрачният герой защитник на Дания

Холгер Данске – призрачният герой защитник на Дания

Ожие Датчанина или Холгер Данске (от датски) е легендарна фигура във фолклора на северните народи, който за първи път се появява в старите френски “chansons de geste” (песни възпяващи героични постъпки и събития) и по-точно в цикъла поеми „Geste de Doon de Mayence”. Ожие за първи път е описан като един от рицарите на Карл Велики в „Песен за Роланд”, писана някъде около 1060 г. сл. хр. В тази поема му е отредена съвсем незначителна роля, като единствената връзка с Дания е неговото име – Ожие Датчанина. Около 200 години по-късно, Ожие вече е главно дейставщо лице в друга поема – „Chevalerie d’Ogier de Danemarche” (писана в началото на XIII век). Тук той е син на датския крал Джефри, който е враг на Карл Велики и предава Ожие като заложник на императора.

Холгер Данске стенопис
Стенопис в шведска църква от XV век изобразаяващ митичния герой.

Постепенно Ожие се превръща в герой, като междувременно става и баща на син, убит по-късно от Шарло (един от синовете на Карл Велики). Търсейки отмъщение, Ожие убива Шарло и малко остава да стори същото и с баща му, с когото воюва цели седем години. В края на краищата двамата сключват мир и Ожие се присъединява към войските на Карл в похода им срещу сарацините, където убива исполина Брехус. След написването на тази поема Ожие става изключително популярен в Европейската литература. Най-вероятно той става известен в Скандинавия през XV век след превода на „Karlamagnus saga” (Сага за Карл Велики). Тогава за първи път е изобразен и върху стенописите в две църкви в Дания и Швеция. Също както Фредерик Барбароса, Свети Венцеслас и крал Артур, в датските легенди Ожие става „крал на планините” или спящ герой.

Холгер Данске Кронборг
Статуята на Холгер Данске в подземието на замъка Кронборг в Елсинор.

Една от многото легенди разказва че докато се скита из пустите коридори на замъка Кронборг, брадата му достига до пода. Той ще спи там докато един ден, когато кралство Дания е отново в беда ще се събуди за да спаси нацията. В друга легенда пък се разказва как феята Моргана (могъща магьосница в приказките за крал Артур) отвежда Ожие на митичният остров Авалон, от където той се завръща след двеста годишен престой за да спаси Франция. Легендата продължава с това че митичният герой присяда на мястото където се намира в момента след като е извървял целия път от Франция пеша. Статуята която се намира в подземията на замъка Кронборг в момента, всъщност не е оригинала. Оригиналът е поръчан на скулптора Ханс Педерсен-Дан през 1907 г., за хотел Мариенлист в град Елсинор и е бил отлят от бронз. В подземието на замъка Кронборг е поставено гипсовото копие по което е правена статуята и което всъщност става по-известно от бронзовата версия. През 1985 г. се налага подмяна на статуята с бетонно копие, тъй като през годините гипсът е разрушен непоправимо от влажният въздух в подземията на замъка Кронборг.

Холгер Данске оригинал
Оригиналната бронзова статуя на героя пред хотел Мариенлист.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.