fbpx Skip to main content
Чайна таун – анклав в сърцето на Лондон

Чайна таун – анклав в сърцето на Лондон

Имигрантските общности са оставили отпечатък върху различни райони в Лондон. Обикновено това са бедни квартали извън центъра. Саут Ламбет Роуд е малката Португалия, Едгуеър Роуд е с отявлен арабски стил, а на запад, Саутхол е населен главно с панджаби.

Edgware Road
Едгуеър Роуд

Благодарение на местоположението си в Уест енд китайският квартал е различен. В малкия район около Джерард Стрийт и Лайсли Стрийт има около 80 китайски ресторанти.

LONDON GERRARD STREET CHINATOWN_1
Джерард Стрийт

Червените китайски арки със зелени глазирани керемиди посрещат тълпи от туристи, а два облещени лъва гледат заплашително към Макклесфилд Стрийт.

Stone_lions_on_Gerrard_Street,_Chinatown,_London

По витрините висят хрупкави кафяви патици, а имената на улиците са написани на китайски. Китайският квартал е пъстроцветна, оживена туристическа дестинация – но дали е автентична?

crispy duck
Хрупкава кафява патица

През ХVІІІ век моряци от Далечния Изток са живеели по доковете, познати като Лаймхаус и известни с пералните си отпреди сто години.

Limehouse
Доковете на Лаймхаус

Бомбардировките през Втората световна война разпръскват тази общност, но след края на войната следва прегрупиране благодарение на завръщането на британските войници. Някои от тях вече са привикнали към вкуса на азиатската храна.

chinese food

Първите китайски ресторанти се откриват в западналия Сохо, където наемите са ниски. Когато пристигат имигрантите от Хонг Конг районът бавно придобива собствен облик и се превръща в нещо повече от места за хранене. Китайците наистина живеят тук, работят в супермаркетите, в хлебарниците, по аптеки и билкопродавници, както и в ресторанти.

chinese restaurant

Те си имат адвокати, травел агенти и счетоводители. На Чаринг Крос Роуд е основана библиотеката Уестминстър Чайниз, а на Лейчестър Корт – Китайският общински център.

Chinese library
Библиотеката Уестминстър Чайниз

Колкото и да е парадоксално, като се изключи тази единствена концентрация на 100 000 жители с китайски произход около Джерард Стрийт, те не се заселват в други части из града. Причината може би се крие в това, че повечето са собственици на ресторанти, които просперират в предградията, а и така се държат по-далеч от конкуренцията.

chinese restaurant 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.